Ericsson Nikola Tesla: Neto dobit 36,9 milijuna kuna

Ericsson Nikola Tesla izvijestio je kako je u prvom polugodištu ove godine ostvario 36,9 milijuna kuna neto dobiti, dok je u istom razdoblju prošle godine, zbog otpisa potraživanja na kazahstanskom tržištu, zabilježio gubitak od 42,4 milijuna kuna.

Ukupni prihodi iznosili su u prvom polugodištu 610 milijuna kuna, što je 5,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi iznosili su, pak, 573,6 milijuna kuna i bili su 16,6 posto manji nego lani. „Poslovanje Ericssona Nikole Tesle odvijalo se u složenom i zahtjevnom okruženju, obilježenom smanjenim investicijama operatora, kontinuiranim pritiskom na cijene i jakom konkurencijom. Na pojedinim tržištima svjedoci smo nepovoljnih političkih i gospodarskih kretanja. U segmentu industrije i društva prisutan je trend rezanja budžeta i odgađanja investicija“, kaže Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle u komentaru poslovnih rezultata.

Prihodi od prodaje u prvom su polugodištu smanjeni 4,2 posto, na 591 milijun kuna. Istodobno su knjižene narudžbe niže za 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te iznose 536,1 milijun kuna. Pad prihoda i narudžbi uglavnom su posljedica nižeg volumena poslovanja na tržištima Zajednice Neovisnih Država, dok su poslovni rezultati na domaćem i Ericssonovu tržištu nešto viši od prošlogodišnjih, navela je Kovačević u komentaru. Premda tržišta u regiji bilježe značajan porast prihoda od prodaje, razina knjiženih narudžbi u prvoj polovini ove godine niža je od prošlogodišnje zbog odgađanja investicija kupaca - kaže Kovačević.

Ukupni rashodi smanjeni su za 29 posto

Bruto marža je za prvo polugodište iznosila 13 posto, što je 6 postotnih bodova manje nego u istom razdoblju prošle godine. Njezino smanjenje posljedica je investiranja u tržišta u regiji s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Na bruto maržu utjecao je i asortiman prodanih proizvoda i usluga te niža marža na određenim projektima iz područja industrije i društva u drugom tromjesečju, navodi se u izvješću. U drugom tromjesečju ukupni prihodi Ericssona Nikole Tesle iznosili su 293,17 milijuna kuna, što je za 11,1 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi smanjeni su, pak, za 29 posto, na 288 milijuna kuna. Pritom je neto dobit Ericssona Nikole Tesle iznosila 5,04 milijuna kuna, dok je lani u drugom tromjesečju zabilježen gubitak od 75 milijuna kuna. (Hina/mš)

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox