EU postrožila propise za rejting agencije, nema više procjena bez najava

Foto: Shutterstock

Ključne institucije Europske unije postigle su dogovor o uvođenju strožih propisa za rejting agencije kojima će se u konačnici pokušati smanjiti prekomjerno oslanjanje na njihove rejtinge a od financijskih institucija zahtijevati da osnaže vlastite procjene kreditnih rizika, prenose europski mediji. 

Rejting agencije morat će poštovati strože propise koji će ih obvezati na veću odgovornost za pogreške učinjene namjerno ili zbog nemara, kazao je europski povjerenik za financijske usluge Michel Barnier u utorak nakon što su sporazum poduprli Europski parlament (EP), Vijeće i Europska komisija, a prenosi internetski informativni portal EU Aktiv. Postigli smo dobar rezultat. Ovim sporazumom poduzimamo još jedan važan korak u smjeru jačanja financijske stabilnosti i značajnog smanjenja rizika budućih financijskih kriza, sa svim njezinim posljedicama po realno gospodarstvo, rast, radna mjesta i državne proračune, dodao je.

Nova pravila

Novi će propisi agencijama zabranjivati objavu samoinicijativnih ocjena boniteta država i obvezivati ih na izradu kalendara koji će jasno pokazivati kada će ocjenjivati rejting država Europske unije. Taj kalendar imat će za cilj spriječiti iznenadne tržišne poremećaje. Rejtinzi će se objavljivati isključivo nakon završetka poslovanja ili najmanje jedan sat prije početka trgovanja na tržištima diljem EU-a, predviđeno je novim propisima. Štoviše, ulagači i države EU-a bit će obaviješteni o temeljnim činjenicama i pretpostavkama vezanim uz svaki rejting, što će omogućiti lakše i bolje razumijevanje duga neke države.

Ulagačima neće biti dozvoljeno da drže značajne udjele u više rejting agencija istodobno kako bi se zajamčila njihova primjerena neovisnost. Prema dogovorenim propisima spajanje agencija neće biti dozvoljeno kako bi se potaknula konkurencija. Time bi se trebala smanjiti dominacija agencija Moody's i Standard and Poor's, koje zajedno kontroliraju više od 80 posto svjetskog tržišta usluga ocjene boniteta. Bio je to vrlo težak proces, no učinili smo korak naprijed, proširivši postojeće propise, i taj će put trebati slijediti i u budućnosti, kazao je zastupnik u EP-u Leonardo Domenici.

Pojedini europarlamentarci su insistirali da treba učiniti više kako bi se zauzdale agencije čiji rejtinzi mogu biti objavljeni u krivom trenutku, odnosno mogu biti neutemeljeni, pa time pogoršavaju gospodarsku krizu. Smatraju da treba pojačati konkurenciju na tržištima rejting agencija, i da bi subjekti za koje se utvrđuju rejtinzi trebali razvijati vlastite kapacitete za ocjenu rejtinga radi protuteže onima agencija. Dužnosnici i zakonodavci najvećim su dijelom odlučili odbaciti Barnierov prijedlog da bi se poduzeća trebalo prisiliti da mijenjaju agencije koje angažiraju za procjenu svojih dugova.

Postignuti sporazum sada treba biti usvojen na plenarnoj sjednici EP-a. EK je objavila da će i dalje podvrgavati pritisku taj sektor i razmisliti o daljnjoj regulaciji tržišta kreditnih rejtinga i o osnivanju europske agencije za rejtinge. Novo izvješće bit će sastavljeno i upućeno Vijeću i EP-u do 2016. godine, piše među ostalim EU Aktiv. (HIna/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox