EU razmatra dokapitalizaciju banaka od 108 milijardi eura

Zemlje Europske unije razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova, naveo je u subotu novinskoj agenciji France Presse izvor blizak tom pitanju.

 

Tijekom sastanka europskih ministara financija u Bruxellesu, postignut je konsenzus o 107 ili 108 milijardi eura, prema tom izvoru. Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe europskih banaka kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar.

Formalni dogovor u subotu nije zaključen, odluku će donijeti šefovi država i vlada Europske unije u nedjelju na prvom summitu u Bruxellesu, prema jednom europskom diplomatskom izvoru.

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Između Njemačke i Francuske postoji spor u vezi načina rješenja krize. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox