Euro na najvišoj razini u mjesec dana prema dolaru

Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, potaknut očekivanjima da će se brzo naći rješenje za grčku dužničku krizu.

 

Euro je u takvim okolnostima bio na dnevnom dobitku od 1,1 posto i njime se trgovalo po 1,4467 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,4487 dolara. Također je ojačao za više od jedan posto u odnosu na švicarski franak, na 1,2191 franak, oporavivši se s rekordno niske razine od 1,2053 franaka zabilježene ranije u četvrtak.

 

Euru su pomogli snažna potražnja na španjolskoj aukciji obveznica

Dolar je tako oslabio i prema švicarskom franku, za 0,2 posto, pa se njime trgovalo nadomak rekordno niskoj razini od 0,8383 franaka, zabilježenoj u srijedu. Oslabio je i prema jenu, za 0,1 posto, na 80,81 jen.

Viši dužnosnik u grčkoj vladi izjavio je za Reuters da je Grčka dogovorila 6,4 milijardi eura novih proračunskih mjera za 2011. kako bi smanjila manjak, te da planira završiti pregovore s međunarodnim inspektorima do petka.

Tim inspektora Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke nalazi se u Ateni od početka svibnja, gdje pregovara o dvije glavne točke, o tome je li vlada ispunila uvjete za dobivanje pete tranše zajma u sklopu postojećeg 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći, te o održivosti golemog grčkog duga u visini 340 milijardi eura. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox