Euro ojačao, optimizam u vezi s rješenjem za dužničku krizu ne posustaje

Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima ojačao u odnosu na druge vodeće svjetske valute, budući da val kupovina nije popustio ni nakon što su europski dužnosnici opovrgnuli izvješća da je postignut sporazum o povećanju postojećeg privremenog kriznog fonda eurozone.

 

Tijekom dana euro je tako u odnosu na dolar ojačao 0,9 posto, na 1,3868 dolara, na elektronskoj platformi EBS. U sličnom postotku bio je u plusu i prema jenu, popevši se na 106,34 jena.

Euro je također ojačao i prema švicarskom franku, dosegnuvši 1,2451 franak, najvišu razinu od 24. svibnja. Njegov uzlet temelji se na spekulacijama, premda nepotvrđenima, da će švicarska središnja banka podići postojeći minimalni tečaj eura od 1,2 franka. Dolar je ostao nepromijenjen u odnosu na jen, na 76,77 jena.

Trgovci među kupcima eura navode države s Bliskog istoka i Azije, čije su kupovine poduprle njegovo jačanje nadomak najviše razine u mjesec dana od 1,3914 dolara, dosegnute u ponedjeljak, dok su ulagači smanjili oklade na slabljenje eura, intenzivirane posljednjih mjeseci.

 

Bez dogovora o povećanju EFSF-a

Visoki dužnosnici EU-a kazali su u srijedu da nije postignut dogovor o povećanju EFSF-a, čime su opovrgnuti napisi britanskog Guardiana da su Francuska i Njemačke postigle takav dogovor.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva financija kazao je da EFSF neće biti povećan iznad 440 milijardi eura, koliko je dogovoreno u srpnju, niti će se sudjelovanje Njemačke povećati iznad 211 milijardi eura. Nema rasprava o povećanju fonda iznad 440 milijardi eura, i to je to, točka - kazao je Martin Kotthaus, glasnogovornik njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea, na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

Analitičari kažu da u danima pred vikend postoji rizik da bi euro mogao ići prema 1,4 dolara ako nova medijska izvješća sugeriraju da su čelnici EU-a na korak bliže sporazumu o poduzimanju odlučne akcije kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni. Drugi stratezi mišljenja su pak da su ulagači prigušili optimizam da će doći do značajnijeg napretka na skorašnjem summitu, pa bi to, kažu, moglo ograničiti daljnji uzlet eura. (Hina/dk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox