Euro ojačao prema vodećim svjetskim valutama

Euro je ojačao prema dolaru, jenu i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta, zahvaljujući sklonosti ulagača riziku nakon optimističnih gospodarskih pokazatelja iz eurozone i SAD-a.

 

Euro je tako ojačao 0,4 posto prema dolaru, dosegnuvši 1,3404 dolara. Poskočio je i prema franku, i to 1,4 posto te se njime trgovalo po 1,2585 franaka. Gotovo jedan posto ojačao je i prema jenu, premašivši nakratko razinu od 110 jena.
Dolar je također bio na većem dobitku prema franku, ojačavši 1,2 posto na 94,52 centima za dolar. Bio je u plusu i prema jenu, ojačavši 0,6 posto na 82,18 jena.

Na dobitku je bila i britanska funta, poduprta objavom snažnog rasta aktivnosti u tamošnjem sektoru proizvodnje. Funta je tako ojačala više od jedan posto prema dolaru, te se njome trgovalo po 1,5646 dolara.

 

Jača gospodarstvo eurozone

 

Jačanje eura prema dolaru podupirale su kupovine eura od strane azijskih središnjih banaka nakon što je indeks menadžera nabave (PMI) za sektor proizvodnje eurozone revidiran naviše u prosincu, što ukazuje na jačanje oporavka gospodarstva eurozone.

Veće dobitke eura, međutim, priječile su zabrinutosti investitora u vezi skorašnjih izdanja obveznica članica eurozone. U iduća dva mjeseca, naime, u planu su nova izdanja obveznica država eurozone čija se vrijednost procjenjuje u visini 150 do 200 milijardi eura.

Ne vjerujem da će se dobici eura moći održati, jer će ulagači pozornost sve više usmjeravati skorašnjim golemim izdanjima obveznica zemalja eurozone - kazao je Geoffrey Yu, valutni strateg u CIBC World Marketsu. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox