Euro oslabio nakon ECB-a i američkog izvješća s tržišta rada

Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pri čemu su mu dodatne pritiske stvorile izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) da postoji opasnost slabljenja rasta.

 

Euro se stoga nakratko spustio na najnižu dnevnu razinu od 1,4219 dolara, nakon čega je smanjio gubitke i njime se trgovalo po 1,4256 dolara, što znači na dnevnom gubitku od 0,4 posto. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,2029 franaka.

ECB je na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju povećao ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto. Odluka je bila očekivana na tržištima, a usmjerena je na obuzdavanje inflacijskih pritisaka koji prijete kupovnoj moći u eurozoni.

 

Pritiske euru stvorile su izjave čelnika Jean-Claude Tricheta

On je na redovnoj tiskovnoj konferenciji upozorio da najnoviji podaci ukazuju na blago usporavanje rasta. Trgovcima se ne sviđaju pesimistični komentari čelnika ECB-a o rastu, kazao je Kathy Lien, direktor istraživanja u GFT-u u New Yorku.

"Nismo čuli riječi 'velika budnost', koje je on vjerojatno namjerno ispustio. Nisu isključili mogućnost daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, ali su izgleda spremni za stanku."

 

Dolar ojačao i prema jenu

Osim prema euru, dolar je povećao dobitke prema jenu, nakon što je najnovije izvješće agencije ADP pokazalo da su američke kompanije u privatnom sektoru u lipnju otvorile više novih radnih mjesta no što se očekivalo. U takvim okolnostima dolar je ojačao 0,5 posto prema jenu i njime se trgovalo po 81,35 jena, nakon što je nakratko dosegnuo i 81,41 jen.

Dolar je ojačao i prema britanskoj funiti, koja je ostala pod pritiskom nakon što je britanska središnja banka Bank of England ostavila ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Bančina odluka bila je također očekivana na tržištu. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox