Euro oslabio zbog dužničkih problema u eurozoni

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna euro oslabio prema dolaru zbog zabrinutosti ulagača u vezi dužničke krize u eurozoni, no zbog procjena da će Europska središnja banka nastaviti povećavati kamate, i dalje se kreće nedaleko najviših razina u 15 mjeseci.

 

Tečaj europske prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,35 posto, na 1,4430 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je 2,29 posto, na 119,95 jena. I dolar je oslabio prema jenu. Njegov tečaj pao je 1,95 posto, na 83,10 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,44 posto, na 74,77 bodova. U jednom trenutku zaronio je na samo 74,61 bod, najnižu razinu od prosinca 2009. godine.

 

Juergen Stark upozorio je irske banke da se neće moći u nedogled oslanjati na ECB

Tržište je sklono reagirati na takve istupe kad je euro na prenapregnutim razinama, što dovodi do konsolidacije, no srednjoročni se trendovi vjerojatno neće mijenjati - ocjenjuje valutni strateg Unicredita Stephan Maier.

Pritisak na euro dodatno je ojačao u petak, nakon što je Moody's snizio rejting Irskoj za dvije razine, na Baa3, uz negativnu prognozu i pojašnjenje da očekuje pogoršanje financijske snage vlade i slabije gospodarske prognoze.

 

Američka središnja banka istodobno ne odustaje od popustljive monetarne politike

U kratkom roku razlike u kamatnim stopama i dalje će biti ključni pokretač kretanja eura i dolara, unatoč snižavanjima rejtinga koja su već uračunata u cijene. Rubne zemlje eurozone predstavljaju ključni izvor rizika, no osim ako ne presahnu spekulacije o dokapitalizaciji španjolskih banaka i restrukturiranju grčkog duga, razlike u kamatama nastavit će pružati podršku euru - ocjenjuje valutni strateg RBS Global Bankinga Paul Robson. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox