Euro pao zbog mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga članica EU-a

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna tečaj eura zaronio ispod razine od 1,30 dolara, po prvi puta od siječnja, jer se ulagači plaše smanjenja kreditnog rejtinga članica Europske unije nakon što summit njezinih čelnika nije donio cjelovito rješenje dužničke krize.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošloga tjedna 2,6 posto, na 1,3042 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu oslabio 2,2 posto, na 101,42 jena. Američka je valuta, pak, ojačala prema japanskoj, pa joj je cijena porasla za 0,15 posto, na 77,74 jena.

 

Bez rješenja dužničke krize

Euro je pod pritiskom jer je tržište ocijenilo da dogovor čelnika Europske unije o jačanju fiskalne discipline nije dovoljan napredak u rješavanju dužničke krize. Agencija Moody's u ponedjeljak je objavila da planira preispitati kreditne rejtinge svih 27 članica EU-a, dok je druga važna rejting agencija Fitch poručila da su pritisci na njihove rejtinge ojačali nakon što prošlotjedni summit EU-a nije iznjedrio cjelovito rješenje krize.

Zbog toga je polovicom tjedna tečaj eura zaronio na najnižu razinu u 11 mjeseci, 1,2945 dolara. Ipak, krajem tjedna cijena eura vratila se iznad psihološki važne razine od 1,30 dolara.

Ulagači se plaše i mogućnosti da bi neke od članica EU-a mogle, kao i Britanija, odustati od prijedloga o strožem fiskalnom režimu koji je bio glavna tema posljednjeg summita EU-a. Uz to, postoje naznake da su neke središnje banke, uključujući njemačku Bundesbanku, nesklone povećanju zajmova Međunarodnom monetarnom fondu, što potkrepljuju stajališta da bi se kriza mogla intenzivirati u idućoj godini. (Hina/dk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox