Euro pod pritiskom dužničke krize

Početkom prošloga tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom zbog strahovanja ulagača od bankrota Grčke, no nakon što je Europska središnja banka najavila pomoć bankama u dolarskim kreditima, euro je nadoknadio prethodne gubitke.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,3795 dolara. U odnosu, pak, na japansku valutu oslabio je 0,7 posto, na 105,95 jena. I dolar je oslabio prema jenu, pa mu je cijena pala 1,2 posto, na 76,75 jena.

 

Špekulacije oko bankrota Grčke

Početkom prošloga tjedna euro je bio pod snažnim pritiskom zbog špekulacija o bankrotu Grčke. U ponedjeljak je njegov tečaj prema japanskoj valuti potonuo na najnižu razinu u 10 godina, na 103,90 jena. U odnosu, pak, na američku valutu, cijena eura zaronila je na 1,3495 dolara, najnižu razinu u sedam mjeseci.

No, polovicom tjedna euro se blago oporavio jer su lideri Njemačke i Francuske podržali Grčku u njezinim nastojanjima da ostvari zacrtane fiskalne ciljeve kako bi dobila novu tranšu međunarodne financijske pomoći.

Najveći poticaj euru stigao je, pak, u četvrtak kada je Europska središnja banka, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama u svijetu, najavila da će europskim bankama osigurati dovoljno dolarskih kredita.

 

Švicarski franak ojačao

I švicarski je franak blago ojačao prema euru, za 0,3 posto, zbog čega je tečaj eura oslabio na 1,2080 'švicaraca'. Međutim, cijena eura nije niti jednom tijekom tjedna zaronila ispod 1,20 'švicaraca' jer se ulagači plaše intervencije švicarske središnje banke.

Nakon što je švicarska središnja banka povukla crtu, ulagači koji bi željeli izbjeći nevolje eurozone pronalaze sigurno utočište za kapital u jenu. Nesumnjivo to povećava rizik intervencije i japanskih vlasti, pa će ulagači biti oprezni kako ga ne bi pretjerano podupirali - kaže Paul Frank. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox