Euro porastao nakon dogovora grčkih čelnika

Cijela eurozona strepi od grčkih dogovora i odluka. Tako je i euro odmah nakon dogovora grčkih čelnika krenuo uzlaznom putanjom, piše tportal.hr

Odmah nakon dogovora grčkih stranačkih čelnika koji je potreban za drugi paket pomoći i za sprečavanje bankrota euro je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca u odnosu na dolar. U takvim okolnostima euro je dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca od 1,3312 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3295 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto. Dosegnuo je i najvišu razinu u dva mjeseca prema jenu, ojačavši na 102,81 jen. Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,3 posto, te se njime trgovalo po 77,34 jena.

Rezultat dogovora grčkih čelnika trebao bi biti uklanjanje zapreke za dobivanje drugog paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura. ECB je bio u fokusu tržišta, zadržavši kamatne stope na jedan posto u skladu s očekivanjima, ali je njegov čelnik Draghi upozorio da su gospodarske prognoze neizvjesne. To je znak da bi se smanjenje kamatnih stopa moglo u ožujku naći na bančinom dnevnom redu. S obzirom na teškoće eurozone, tržišta smatraju izglednim novo smanjenje kamatnih stopa, kazao je Steven Butler, čelnik trgovine valutama u Scotia Capitalu u Torontu. No, grčki bi dogovor mogao omogućiti sasvim dovoljno pozitivnog raspoloženja.

Ali porast eura ne treba shvatiti olako jer trgovci upozoravaju da je euro unatoč dobitcima i dalje ranjiv, budući da će ga pritiskati neizvjesnosti u vezi gospodarstva eurozone i zdravlja ostalih prezaduženih zemalja. Neki ističu da je nova runda jeftinih trogodišnjih zajmova, koje se ECB krajem mjeseca sprema ponuditi bankama eurozone, podsjetnik da je bankovni sustav u toj regiji još uvijek jako krhak. (HT)

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox