Euro se oporavlja, dolar i dalje pod pritiskom

Zahvaljujući dogovoru Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj, euro je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima ojačao, dok je dolar i dalje pod pritiskom teških pregovora u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

 

Tečaj europske prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,4360 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu ojačao 0,6 posto, na 112,75 jena. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 0,8 posto, na 78,45 jena.

 

Dogovor u eurozoni pozitivan za euro

Europska je valuta bila pod pritiskom sve do četvrtka, kada su na hitnom summitu u Bruxellesu čelnici EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda dogovorili novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu će EU i MMF osigurati 109 milijardi, a privatni sektor oko 50 milijardi eura.

Zahvaljujući tome, u petak je tečaj eura dosegnuo 1,4440 dolara, najvišu razinu u dva tjedna. No, ubrzo je ponovno zaronio ispod granice od 1,44 dolara.

Tržište je dobilo podršku jer su čelnici eurozone uspjeli nešto dogovoriti, ali još treba provesti puno analiza u sklopu dogovora koji su postigli. Problem je taj što se paketom pomoći rješava kriza likvidnosti, a ne kriza insolventnosti - kaže Maurice Pomery, direktor u tvrtki Strategic Alpha.

 

Dolar pod pritiskom

S druge strane, dolar je pod pritiskom teških pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Polovicom tjedna činilo se da pregovori idu u dobrom smjeru, no u petak je ponovno došlo do zastoja. Ako se idućega tjedna ne postigne dogovor, američko ministarstvo financija od 2. kolovoza neće moći isplaćivati sve svoje obveze, a u tom slučaju SAD-u prijeti smanjenje kreditnog rejtinga, što bi negativno utjecalo na najveće svjetsko gospodarstvo.

Zbog toga je u jednom trenutku tečaj dolara u petak zaronio na samo 78,22 jena, najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox