Euro u blagom plusu

Euro se u utorak uspio zadržati iznad najniže razine u dva mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima, no i dalje se čini osjetljivim na daljnje prodaje budući da je u zraku prisutna prijetnja sniženja kreditnog rejtinga državama eurozone pa su ulagači na oprezu.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,32 dolara, u plusu od svega 0,1 posto, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu od početka listopada, od 1,3160 dolara, koliko je iznosio na trgovinskoj platformi EBS-a u vrijeme azijskog trgovanja.

Prema jenu se euro također spustio na najnižu razinu u dva mjeseca, od 102,42 jena na platformi EBS, da bi potom nadoknadio dio gubitaka pa se njime trgovalo po 102,75 jena. Dolar je prema jenu oslabio neznatnih 0,1 posto, na 77,82 jena.

Ulagače su donekle ohrabrili niži troškovi zaduživanja Madrida na današnjoj aukciji trezorskih zapisa. Od budno praćenih pokazatelja izdvaja se i onaj o neočekivanom poboljšanju povjerenja ulagača u Njemačkoj u prosincu, premda zabrinutosti ne popuštaju u vezi ozbiljnosti dužničke krize u eurozoni.

Pozitivnim vijestima za euro pridružuju se i izjave francuskog kandidata za mjesto u upravnom odboru Europske središnje banke (ECB) Benoita Coeurea da će ECB možda morati pojačati kupovine obveznica kako bi pomogao sniziti troškove zaduživanja nekih zemalja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox