Europska automobilska industrija na koljenima

Europska auto-industrija bori se za preživljavanje. Iza glamura izložbi automobila zapravo se krije strah, tmurno je uoči otvaranja Pariškog sajma automobila najavio Ferdinand Dudenhöffer, siva eminencija njemačke automobilske industrije sa Sveučilišta Duisburg-Essen. Razlog: zbog gospodarske krize Europljani kupuju sve manje automobila. Stručnjaci predviđaju da će 2013. biti godina s najgorom prodajom u poslijednjih 20 godina.

 

Proizvođači ne očekuju previše čak ni od novih modela koji će biti prikazani u Parizu. Stručnjaci ocjenjuju: Dovoljan je broj novih modela da bi pokrenuli tržište - kad ne bi bilo krize. Tržišta automobilske industrije u južnoj Europi u nezaustavljivom su padu, kaže stručnjak za automobile Dudenhöffer.

Primjer Forda: Prodaja je u Europskoj uniji u poslijednjih sedam mjeseci pala za sedam posto. Samo u prvom kvartalu ova je tvrtka imala gubitke od više od 400 milijuna eura. Europski ogranak ove američke tvrtke najavio je kako namjerava ukinuti stotine radnih mjesta. I Opel, Peugeot i Citroën moraju računati na milijunske gubitke u svom poslovanju na europskom tržištu. Europska automobilska industrija je katastrofa, kaže šef Fiata Sergio Marchionne, čija je tvrtka, baš poput Forda, Opela ili Peugeota, u južnoj Europi prodavala puno malih automobila.

Dudenhöffer očekuje da će 2013. s 11,6 milijuna prodanih automobila, biti najgora godina za prodaju u zapadnoj Europi nakon 1993. Ove će se godine prodati oko 11, 9 milijuna vozila. Francuski koncern PSA, koji uključuje i marke poput Peugeota ili Citroëna, prvi je stao na kočnicu: nakon gubitka od 819 milijuna dolara u prvoj polovici ove godine, koncern želi zatvoriti jednu tvornicu u blizini Pariza. Širom Francuske bit će ukinuto 8.000 radnih mjesta.

Ali neće na tomu stati. Dudenhöffer je uvjeren da se proizvođači suočavaju tek s početkom krize. Španjolska ima stopu nezaposlenosti od 25 posto i ovo se stanje neće promjeniti u slijedeće dvije, tri godine. Francuska, Italija i Portugal stoje pred pred recesijom, a Grčka se upravo guši u njoj. Kriza u Europi nije prošla, ona tek počinje.

Ovo osjećaju i njemački najuspješniji proizvođači koje kriza do sad nije ozbiljnije pogodila. Automobilski div Daimler računa s padom zarade pa uvodi mjere štednje. U Europi imamo sve teže uvijete rada na tržištu, slaže se šef koncerna Dieter Zetsche. A stanje se zaoštrilo čak i na inače uspješnom kineskom tržištu.

Da je proizvođačima došla voda do grla dokazuje i nova marketinška kampanja Opela u kojoj se jamči povrat novca: kupcima novih automobila daje se pravo da na 30 dana isprobaju automobil, ukoliko ne prijeđu više od 3.000 kilometara. Ako im se ne svidi, kupci imaju pravo vratiti automobil. U Opelu se nadaju da će na taj način pridobiti nove klijente. No stručnjaci u ovome vide nešto drugo: očaj i bespomoćnost.

I sam Volkswagen, koncern koji će po mišljenju stručnjaka jedini iz krize izaći i dalje snažan, reagira sve nervoznije. Šef VW-a Martin Winterkorn je nekoliko dana prije početka Pariškog salona automobila, na sastanku u glavnoj tvornici u Wolfsburgu govorio o očito teškoj situaciji i okolnostima u kojima se tvrtka nalazi. Ipak, i dalje se pridržavaju svog glavnog dugoročnog cilja, da do 2108. godine postanu najbolji proizvođač automobila na svijetu.

Pitanje je može li se ovakva politika primjeniti na novom Golfu: Novi VW Golf se u međuvremenu reklamira s popustom i do 20 posto, kaže stručnjak Dudenhöffer. Automobil još nije ni stigao u trgovine, ali popusti su već tu. To se nije nikad prije dogodilo, piše dw.de. (sh)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox