Europska središnja banka vjerojatno će 'pauzirati' s podizanjem kamatnih stopa na nekoliko mjeseci

Gospodarsko usporavanje eurozone i potresi na tržištima obveznica vjerojatno će nagnati Europsku središnju banku (ECB) da 'pauzira' s podizanjem kamatnih stopa nekoliko mjeseci, a možda će signalizirati i spremnost da ponovno otkupljuje državne obveznice.

 

Današnje zasjedanje ECB-a dolazi u trenutku sve brojnijih pokazatelja o usporavanju gospodarskog rasta u eurozoni i širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku. Takav razvoj situacije već je alarmirao zakonodavce diljem Europe. ECB zasjeda samo dan nakon što je švicarska središnja banka iznenada poduzela intervenciju na valutnim tržištima kako bi spriječila jačanje švicarskog franka. Očekuje se da će europski monetarni zakonodavci danas ostaviti ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom, na 1,5 posto. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet, čiji 8-godišnji mandat istječe krajem listopada, vrlo vjerojatno neće signalizirati zaokret u bančinoj monetarnoj politici, nakon što je su u travnju podignute kamatne stope u eurozoni, čime je ECB najavio ciklus zaoštravanja monetarne politike.

No, usporavanje gospodarskih aktivnosti u eurozoni čini izvjesnim da će daljnji rast kamatnih stopa gotovo sigurno biti poduzet tek u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju, smatraju analitičari. Sa stopom inflacije u srpnju u eurozoni od 2,5 posto, Trichet će vrlo vjerojatno danas reći da ECB neće poduzimati promjene monetarne politike. Ako si danas ijedna središnja banka može priuštiti pauzu da predahne i razmotri situaciju na šest mjeseci prije nego poduzme odluku o daljnjem zaoštravanju monetarne politike, to je ECB - kaže Gilles Moec, analitičar Deutsche Banka. Nakon današnjeg zasjedanja, Trichet će održati novinsku konferenciju na kojoj će zasigurno biti suočen s pitanjima o tome je li ECB spreman ponovno aktivirati svoj program otkupa državnih obveznica, nakon snažnog rasta cijene zaduživanja Italije i Španjolske u proteklih nekoliko dana na tržištima obveznica.

Moguće je da ECB reaktivira svoj program otkupa obveznica

S obzirom da je većina europskih političara na godišnjem odmoru neće tako skoro biti ikakve hitne akcije iz Bruxellesa, pa u ovome trenutku jedino ECB može poduzeti korake kako bi u kratkome roku zaustavio napad tržišta na te dvije zemlje. Moguće je da ECB reaktivira svoj program otkupa obveznica. Ipak, stvari bi se trebale drastično pogoršati prije nego ECB poduzme taj korak -mišljenja je ekonomist Nomure Jens Sondergaard. Jučer su na financijskom tržištu prinosi po španjolskim 10-godišnjim obveznicama dosegnuli 6,5 posto, no kasnije su se spustili na 6,27 posto. Prinosi po talijanskim obveznicama dosegnuli su 6,3 posto, no kasnije su pali prema 6 posto. Analitičari ističu da bi prinosi po obveznicama tih dviju država trebali biti još znatno viši i takvima ostati mjesecima, prije nego bi tržišta natjerala Španjolsku i Italiju da krenu putem Grčke, Irske i Portugala, i zatraže međunarodnu pomoć.

Španjolska prodaje obveznice

Investitori danas s nestrpljenjem očekuju i rezultate aukcije 3,5 milijardi eura vrijednih obveznica španjolske vlade. Španjolska ministrica gospodarstva Elena Salgado sinoć je nakon kriznog sastanka s premijerom Jose Luis Rodriguez Zapaterom, objavila da će se aukcija održati kako je i planirano, unatoč skoku prinosa po talijanskim i španjolskim obveznicama na najvišu razinu u zadnjih 14 godina. Mislimo da će napetosti potrajati još nekoliko dana, no aukcija obveznica provest će se u četvrtak - izjavila je Salgado. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox