Eurozona kliže u novu recesiju

Eurozona će vjerojatno u ovom tromjesečju ponovo kliznuti u recesiju, sugerira u srijedu objavljeno istraživanje, koje je pokazalo da su aktivnosti u privatnom sektoru pale sedmi mjesec zaredom, a smanjene su i nove narudžbe.

Indeks menadžera nabave (PMI) koji je objavila tvrtka Markit, pokazao je da su se gospodarske nevolje proširile iz manjih perifernih članica 17-članog bloka na najveća gospodarstva, uključujući i najveće njemačko. Tako je kolovoška vrijednost ukupnog PMI-ja za eurozonu, koji zajedno mjeri aktivnost u industriji i uslužnom sektoru, revidirana naniže, na 46,3 boda, s prvotno procijenjenih 46,6 bodova. U srpnju iznosio je 46,5 bodova.

Konačni podatak o PMI-ju za kolovoz nešto je niži no što je prvotno procijenjeno i pokazuje da je gospodarstvo eurozone na putu da u trećem tromjesečju ponovo klizne u tehničku recesiju, zaključio je Markitov viši ekonomist Rob Dobson.

Njemačka zabrinjava

Zabrinjavaju učestale naznake slabosti u Njemačkoj, zemlji koju su ostali smatrali glavnim osloncem rasta u široj regiji, dodaje Dobson.

Oštar pad novih naruždbi u industrijskom i uslužnom sektoru, plus dodatni gubici radnih mjesta podrazumijevaju da šanse za dugotrajnije poboljšanje prilika u gospodarstvu u kratkoročnoj perspektivi baš i nisu velike, naglasio je Markitov ekonomist.

Ukupni PMI za Njemačku pao je u kolovozu na 47,0 bodova, najnižu razinu od lipnja 2009. kada se eurozona nalazila u najgoroj recesiji od Drugog svjetskog rata.

Dodatno zabrinjava klizanje indeksa za uslužni sektor eurozone u kolovozu na 47,2 boda, sa 47,9 bodova koliko je iznosio u srpnju. Time je njegova konačna vrijednost 0,3 boda manja no što je Markit prvotno procijenio. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox