Eurozona spašava španjolske banke sa 100 milijardi eura

Ministri financija eurozone objavili su u subotu kako su spremni pomoći posrnulim španjolskim bankama u iznosu do 100 milijarda eura, objavljeno je nakon višesatnih telefonskih konzultacija 17 članica eurozone.

Španjolski ministar gospodarstava Luis de Guindos u Madridu je nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone objavio kako će četvrta ekonomija eurozone formalno i podnijeti zahtjev za europskom financijskom pomoći za svoj bankarski sektor. Financijska će pomoć biti usmjerena u fond za dokapitalizaciju bankarskog sektora, a španjolska vlada će biti odgovorna za taj zajam.

Guindos je rekao da će pomoć ići u bankarski sektor bez uvjeta novih strogih mjera štednje.

Španjolska bi mogla zatražiti pomoć tek nakon što dobije analizu neovisnih konzultantskih kuća o tome koliki je iznos potreban za dokapitalizaciju njezinih banaka, što se očekuje za nešto više od tjedan dana.

Europska komisija je priopćila u subotu da je sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta nakon najave da će Madrid uskoro zatražiti financijsku pomoć za svoje banke, koja bi mogla iznositi do 100 milijardi eura. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox