Evo što MMF savjetuje za bolju Hrvatsku

Foto: Shutterstock

Stabilizirati proračun odnosno smanjiti deficit i poduzeti mjere da gospodarstvo bude konkurentnije dvije su ključne poruke hrvatskim vlastima, izjavila je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Nemat Shafik u Temi dana Hrvatske televizije. 

Hrvatska je pred samim vratima EU, to je za Hrvatsku jako važan trenutak, uspije li Hrvatska provesti reforme u dva ključna sektora članstvo u EU otvorit će joj goleme mogućnosti. Prvo, mora stabilizirati proračun, smanjiti deficit, i drugo, mora poduzeti mjere da gospodarstvo bude konkurentnije, rekla je zamjenica izvršne direktorice MMF koja je danas boravila u Hrvatskoj u sklopu posjeta zemljama za koje je zadužena. Poduzme li Hrvatska prave mjere, privuče li ulagače i reformira tržište rada, to će poslati pozitivan signal i privući i privatne ulagače, istaknula je naglašavajući važnost poboljšanja investicijske klime za privlačenje ulaganja. 

 Na pitanje misli li da Hrvatska treba pomoć MMF-a Shafik je napomenula kako hrvatska Vlada nije zatražila pomoć MMF-a. Postupamo kao i inače u takvim situacijama. Svake godine provjeravamo u kakvom je stanju gospodarstvo, a izvještaj o tome učinit ćemo i ovog ljeta. I dalje tehnički savjetujemo hrvatsku Vladu, na primjer tehnički joj pomažemo kada je riječ o porezu na imovinu, rekla je dodajući kako iskustva drugih zemalja mogu pomoći Hrvatskoj.

Promjene u MMF-u

Napomenula je kako se MMF zadnjih godina znatno promijenio, pogotovo nakon krize 2008., navodeći dvije velike promjene. Prvo, rekla je, shvatili smo da su zemlje trebale više fiskalnog prostora da se uhvate ukoštac s krizom. Bilo bi pogreška da su svi srezali potrošnju. Prilagodili smo svoju politiku i potaknuli zemlje koje su imale fiskalnog prostora za potrošnju da to dosta i učine. Prije se nismo zalagali za takav pristup, kazala je. Druga velika promjena, navela je, da su fokusiraniji na radna mjesta i rast. Dobro shvaćamo da gospodarstva nisu stabilna ako ne rastu i ne otvaraju radna mjesta. Mnogo se raspravlja trebamo li mjere štednje ili rast. Za nas je to pogrešno razmišljanje. Trebamo oboje. Moramo kontrolirati proračun i razvijati mjere za poticanje rasta, istaknula je.

Hrvatska treba tu kombinaciju. Morate urediti fiskalnu situaciju kako bi tržišta bila sigurna da je hrvatski proračun u dobrom stanju. No istodobno morate povećati produktivnost, poručila je Shafik. Ocijenila je kako postoje veliki problemi na hrvatskom tržištu rada. Golem problem je broj sposobne radne snage, među najnižima u svijetu, 52 posto. Smatra da treba zadržati što više zaposlenih bez prijevremenih mirovina, treba rano zapošljavati mlade i više žena.

Problemi s krutim sustavom

Dodaje kako je problem i u krutosti sustava, veliki su izazovi i troškovi mirovina i socijalnog sustava, treba ih učiniti održivima. Potreban je paket reformi kako bi se povećao broj zaposlenih u Hrvatskoj. Sada je moguće tržište učiniti fleksibilnijim i sačuvati sigurnost radnika, napomenula je.

Navela je da je za snižavanje hrvatskog kreditnog rejtinga glavni razlog državni proračun. U 2012. smanjen je deficit, no u 2013. deficit bi se trebao povećati, snižavanje kreditnog rejtinga bila je reakcija na to.

Najvažnije je pokazati da se deficit opet može smanjiti, pokazati da zemlja ima srednjoročni plan za smanjenje deficita. Kada Vlada iznese takav plan popravit će se i slika Hrvatske na tržištu, poručila je zamjenica izvršne direktorice MMF-a gostujući u Temi dana HTV-a. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox