Fed ne očekuje više kamatne stope prije 2014.

Američka središnja banka Federal Reserve objavila je da ne očekuje da će podići ključne kamatne stope u Sjedinjenim Državama prije druge polovine 2014.

U redovnom izvješću o monetarnoj politici središnja banka ukazala je u srijedu na značajne rizike koji bi mogli zakočiti gospodarski rast dok se inflacija spustila na razinu koju je prema svom mandatu dužna čuvati. Kamate tako ostaju u ciljanom rasponu od nula do 0,25 posto. Neki članovi odbora za monetarnu politiku Fed-a smatraju ipak da bi trebale brže rasti.

Uz uobičajene gospodarske prognoze, Fed je prvi puta objavio i prognoze pojedinih članova odbora o kretanju kamatnih stopa u budućnosti. Tako tri od 17 članova odbora smatraju da bi kamatne stope trebale porasti već do kraja ove godine a njih šest članova predviđa rast do kraja 2013. Šest članova odbora očekuje pak da će ostati na povijesno niskim razina do kraja 2014., dok jedan član očekuje njihov rast na 2,75 posto. Fed nije najavio nove mjere kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, odnosno ubrizgavanja novca u financijski sustav kroz kupnju američkih obveznica i druge imovine. 

Ponovo su ipak izrazili zabrinutost da se američko gospodarstvo suočava sa "značajnim negativnim rizicima", dodajući da će "vjerojatno zadržati blagu monetarnu politiku". Čelnik Fed-a Ben Bernanke naglasio je i da je banka spremna razmotriti mogućnost daljnjeg ublažavanja kroz kupovine obveznice. Fed je blago snizio prognozu rasta za tekuću godinu, na raspon od 2,2 do 2,7 posto, s ranijih od 2,5 do 2,9 posto. Banka je odstupila od uobičajene prakse, izostavivši napomenu o pomnom praćenju inflacije, čime je pojačan dojam da rast cijena više ne predstavlja značajan razlog za zabrinutost. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox