Fed protiv bankarskih divova: Prihvaćeni stroži propisi o kapitalu

Očekuje se da će američka središnja banka prihvatiti novi globalni regulatorni okvir kojim se od velikih financijskih institucija zahtijeva podizanje razine kvalitetnog kapitala, izvijestio je  The Wall Street Journal.

Pozivajući se na neimenovane upućene izvore, dnevnik prenosi da bi FED mogao još prije Božića prihvatiti propise koje je skicirao međunarodni bankovni regulator sa sjedištem u švicarskom Baselu.

Najava predstavlja poraz za velike američke banke koje su tvrdile da smjernice ne moraju biti tako stroge, piše WSJ. Tvrdile su da bi zbog reforme bankovnih propisa mogle biti prisiljene smanjiti kreditiranje i tako naštetiti gospodarstvu.

Interne procjene Baselskog odbora za superviziju banaka pokazale su da bi JP Morgan Chase & Co kao sistemski važna banka trebao držati dodatnih 2,5 posto kvalitetnog kapitala, povrh sedampostotne osnovice koja će biti obvezna za sve banke, navodi list. Mnogi JP Morganovi američki konkurenti vjerojatno će trebati povećati razinu kvalitetnog kapitala za jedan do dva posto, prenosi dnevnik.

Napominje istodobno da te brojke nisu konačne kao i da će novi propisi u potpunosti stupiti na snagu tek 2016. (Hina/jh)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox