Fina: Dospjele neplaćene obveze 40 milijardi kuna

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 65.833 poslovnih subjekata - pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost - u Hrvatskoj je na kraju rujna iznosila 39,96 milijardi kuna, objavila je danas Financijska agencija.

 

Prema ranije objavljenim podacima, u mjesecu prije odnosno krajem kolovoza ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68.336 poslovnih subjekata iznosila je 39,8 milijardi kuna.

Po podacima Fine u rujnu je 34.288 pravnih osoba imalo dospjele nepodmirene obveze za plaćanje u ukupnom iznosu od 33,5 milijardi kuna, a preostali se iznos neizvršenih plaćanja odnosi na fizičke osobe odnosno obrtnike.

U odnosu na kraj kolovoza smanjen je broj poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, za 30,3 posto, a iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, za 33,9 posto. Također se nastavlja trend pada broja insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana i taj pad u rujnu iznosi 562 poslovna subjekta.

Kod poslovnih subjekata koji su u dugotrajnoj blokadi, duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 35,7 posto. Kod pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi veliki dio njih 20.045 ili 74,9 posto su pravne osobe bez zaposlenih radnika. Njihov ukupan dug iznosi 15,4 milijarde kuna. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox