Fina: HNB snosi odgovornost za Credo banku

Financijska agencija reagirala je na priopćenje Hrvatske narodne banke, u kojemu HNB odbacuje svaku odgovornost u odnosu na slučaj Credo banke d.d., Split.

U HNB-ovom se priopćenju, između ostalog, navodi: „Svi nalozi za plaćanje zadani 22. studenog 2011. do kraja radnog (obračunskog) dana NKS-a kao i svi nalozi za plaćanje zadani 22. studenog 2011. do kraja radnog (obračunskog) dana HSVP-a su izvršeni“. Ovaj je dio priopćenja HNB-a neistinit te pokušava javnost navesti u krivi smjer.

Naime, Fina je dana 21. studenog 2011. (za izvršenje 22. studenog 2011.) ispostavila nalog za plaćanje sa svog (a vista) računa otvorenog u Credo banci u visini od 10.113.000,00 kn, a kao prijemni je račun naznačen račun Fine u drugoj banci.

"Zarobljena" sredstva

Nakon što je Credo banka zaprimila nalog, bez bilo kakve obavijesti o nelikvidnosti i nemogućnosti njegovog izvršenja, teretila je naš račun, ali se sredstva nisu našla na naznačenom prijemnom računu nakon prvog ciklusa Nacionalnoga klirinškog sustava (NKS). Radnici financijske operative Fine, kontaktirali su već tada platni promet banke tražeći informaciju, zašto nalog nije proveden i dobili su uvjeravanja da će biti proveden u narednom ciklusu NKS-a. To se nije dogodilo niti u drugom ciklusu, kao ni u posljednjem ciklusu NKS-a toga dana, te je nalog ostao neizvršen, a nakon zaključenja platnog prometa, Credo banci je oduzeto odobrenje za rad (22. studenog 2011. u 15:30 sati) i naša sredstva su ostala „zarobljena“ u likvidacijskoj masi.

Redoslijed plaćanja

S obzirom na to da je platni promet Credo banke 22. studenog 2011., do oduzimanja odobrenja za rad, uredno funkcionirao, osnovano sumnjamo da je naš nalog nezakonitim postupanjem djelatnika Credo banke „zaobiđen“ u redoslijedu plaćanja, kako bi se izvršili drugi nalozi. Tim više što je nakon oduzimanja dozvole za rad na računu banke ostalo još sredstava. Dakle, iz ove je kronologije očito kako je tvrdnja HNB-a o urednom izvršenju svih naloga za plaćanje 22. studenog neistinita.

Nadalje, 23. studenog 2011. HNB isplaćuje dvije mjenice, u iznosu, po našim saznanjima, od cca 8,4 milijuna kuna te naplaćuje jednu zadužnicu u iznosu 675.535,30 kn, odnosno preko 9 milijuna kuna, iako je nalog Fine (10.113.000,00 kn) od prethodnog dana ostao neizvršen.

U svezi cijele situacije, zatražili smo pisano očitovanje i od likvidatora Credo banke d.d. u prisilnoj likvidaciji, ali do danas nismo zaprimili odgovor na naš dopis, stoji u Fininom priopćenju.

Krivnja HNB-a

Moramo konstatirati da je ovo priopćenje HNB-a pokušaj njihovog ekskulpiranja temeljem neistinitih navoda. Mogli bismo se zapitati i zašto HNB nije ranije reagirao u slučaju Credo banke, ako i sami u obrazloženju svoga Rješenja od 22. studenog 2011. (o oduzimanju odobrenja za rad Credo banci d.d., Split) konstatiraju da stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala na dan 31. srpnja 2011. (skoro 4 mjeseca prije oduzimanja odobrenja) iznosi -5,18% (negativna je), u odnosu na zakonski dopušteni minimum od 12%.

Dakle, Hrvatska narodna banka snosi punu odgovornost za funkcioniranje hrvatskoga bankarskog sustava, pa i u slučaju Credo banke. Neodgovorne izjave nekih dužnosnika HNB-a, kao ni ovakva priopćenja, nažalost, ne pridonose stabilnosti bankarskoga sustava, već ga dodatno destabiliziraju. (PS/JK) 

 

 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox