Fitch snizio rejting Cipra

Foto: Shutterstock

Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Cipra za dvije razine, s 'BB+' na 'BB-', uz negativnu prognozu, ukazujući na slabe gospodarske izglede i proračunski podbačaj. 

Sniženje kreditnog rejtinga Cipra odražava znatno slabiju makrogospodarsku prognozu, proračun koji je znatno podbacio u odnosu na očekivanja i nastavljenu visoku razinu neizvjesnosti u pogledu troškova dokapitalizacije banaka, ističe agencija u priopćenju. Kašnjenje pregovora o službenoj potpori jedan je od uzroka pogoršanja stanja u gospodarstvu i proizveo je neizvjesnost u pogledu reforme javnog sektora i korekcije makrogospodarskih neravnoteža, dodaje se u priopćenju. Osjetno je smanjena i kratkoročna financijska fleksibilnost vlade koja trenutno ovisi o bankama kada je u pitanju podmirivanje potreba za financiranjem, konstatiraju u Fitchu.

Nikozija je zatražila financijsku pomoć Europske unije u lipnju ali pregovori su počeli tek sredinom studenog. Međunarodni zajmodavci, Europska središnja banka (ECB), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska unija, pokušavaju sa ciparskim vlastima dogovoriti opseg potrebnih rezova u javnom sektoru koji bi bili uvjet za financijsku pomoć.

Ciparsko je gospodarstvo sredinom prošle godine kliznulo u recesiju po drugi put u manje od dvije godine. U trećem tromjesečju ove godine aktivnosti su se smanjile na 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Time je trend njihova pada nastavljen šesto tromjesečje zaredom.

Ministarstvo financija procjenjuje da će se u ovoj godini BDP smanjiti za 2,2 posto. U Fitchu procjenjuju da će Cipar ostati u recesiji do 2014., dodajući da "izostanak jasnog i vjerodostojnog programa za rješavanje fiskalnih i makrogospodarskih izazova negativno utječe na kompanije i povjerenje ulagača". Moody's je također najavio da će u petak preispitati rejting Cipra radi eventualnog sniženja, samo pet tjedana nakon što ga je oštro snizio s 'Ba3' na 'B3', "visoko spekulativnu razinu". (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox