Franak ojačao: Euro i dolar pod pritiskom

Euro i dolar u srijedu su oslabjeli za po više od dva posto u odnosu na švicarski franak, kojem je privlačnost porasla uslijed dužničke krize u eurozoni i bojazni od novog monetarnog popuštanja u SAD-u.

 

Euro je tako oslabio 2,1 posto, na 1,1598 franaka, a u tome postotku na gubitku je bio i dolar, spustivši se na 80,30 centima. Analitičari kažu da su se neki ulagači odlučili na dobitonosne prodaje nakon što euro početkom tjedna nije uspio probiti granicu od 1,2000 franaka.

Odluka njemačkog kabineta u vezi proširenja ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), te izvješće s američkog tržišta rada koje je pokazalo tek umjereni rast zapošljavanja u američkim privatnim kompanijama pružili su podršku euru prema dolaru. Tako je nakratko dosegnuo 1,4470 dolara, ali se potom povukao na 1,4438 dolara i bio na dnevnom gubitku od 0,1 posto.

 

I dalje slaba potražnja za talijanskim državnim obveznicama

Mlaka potražnja na talijanskoj aukciji državnih obveznica u utorak i naznake odustajanja Rima od nekih proračunskih promjena pritisnule su euro, obnovivši zabrinutosti u vezi golemog duga kojim je opterećeno to treće najveće gospodarstvo eurozone.

Teškoće s kojima se tržišta sada suočavaju je pronaći razlog za kupnju bilo koje valute. Eurozona ima problema s dugovima u perifernim članicama, dok dolar ima problema s potencijalnim kvantitativnim popuštanjem - kazao je Daragh Maher, zamjenik čelnika istraživanja u Credit Agricoleu. "Švicarski franak ostaje sigurna karta. Ako se brojke ne poboljšaju, ulagači će ostati nervozni, a ako situacija u eurozoni ostane sumorna možemo očekivati daljnje jačanje franka."

 

Franak ojačao

Bilješke s posljednjeg sastanka američke središnje banke od 9. kolovoza pokazale su da su bančini dužnosnici razmatrali niz neuobičajenih instrumenata koje bi mogli upotrijebiti kako bi pomogli gospodarstvu, povećavši očekivanja da bi Fed mogao pokrenuti treći krug kvantitativnog popuštanja na sastanku u rujnu.

Unatoč jačanju švicarski franak ostao je znatno ispod rekordno visokih razina prema dolaru i euru koje je dosegnuo početkom mjeseca. Kao rezultat goleme likvidnosti koju je ubrizgala švicarska središnja banka s ciljem obuzdavanja snažnog rasta franka, dolar je na dobrom putu da zabilježi najbolju mjesečnu izvedbu u odnosu na franak od svibnja 2010., dok je euro na putu najbolje izvedbe od siječnja ove godine.

Dolar je danas tek neznatno oslabio prema jenu, 0,1 posto, kliznuvši na 76,60 jena. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox