Francuska mora zaustaviti trend proračunskih manjkova

Foto: Shutterstock

Francuski ministar financija Pierre Moscovici ustvrdio je da je dužnost njegove zemlje da preokrene višegodišnji trend manjkova u državnom proračunu. 

U proteklih 30 godina Francuska nije mogla usvojiti uravnoteženi državni proračun. Državni je dug u 2011. narastao na neprihvatljivo visokih 1.700 milijardi eura. Naša je dužnost da to promijenimo, napisao je Moscovici u kolumni njemačkog poslovnog dnevnika Handelsblatt.

Francuska namjerava u idućoj godini smanjiti proračunski manjak na tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u skladu s gornjom granicom koju je propisala EU, a od 2014. će početi smanjivati i dug, kazao je ministar.

To je ambiciozan plan i namjeravamo ga provesti bez pribjegavanja staromodnoj proračunskoj politici povećanja poreza i potrošnje. U idućih pet godina bit će više rezova u državnoj potrošnji nego povećanja poreza i to će donijeti uštede od 60 milijardi eura, kazao je Moscovici.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošli je tjedan upozorio Francusku na i dalje krhke izglede za njezin gospodarski rast, a prognozira joj da vjerojatno neće ispuniti zacrtano smanjenjenje proračunskog manjka na tri posto BDP-a u 2013. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox