Francuski financijski sustav snažan, uz izuzetak nekih posrnulih banaka

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault kazao je da je francuski financijski sustav snažan, premda je preko vikenda vlada u Parizu bila primorana pomoći posrnulom hipotekarnom zajmodavcu Credit Immobilier (CIF).

Globalno je sustav solidan, no postoji određen broj banaka i institucija koje zadaju probleme. Od dolaska na čelo vlade morali smo rješavati dva problema - CIF i Dexiju, kazao je Ayrault. Slučaj CIF "vrlo je važan i zbog toga što se radi o financiranju sektora nekretnina", ističe francuski premijer, ne navodeći imena banaka koje su zapale u teškoće. Dexiju je država prvi put spašavala 2008. kada je banku snažno uzdrmala globalna financijska kriza. Zatim je uslijedila dužnička kriza eurozone kojoj se također nije uspjela suprotstaviti, što je primoralo Francusku, Belgiju i Luksemburg u listopadu prošle godine na gašenje banke. Prema upućenim izvorima, francuska država osigurat će 4,7 milijardi eura jamstava za CIF i ugasiti njegovo poslovanje.

Francuska je u subotu objavila da će dati jamstva za CIF, koji je pogodila kriza likvidnosti budući da su se tržišta oglušila na njezine pozive za financiranjem a mora pribaviti 1,75 milijardi eura kako bi isplatila kreditore u listopadu. Inače specijaliziran za dodjelu hipotekarnih zajmova obiteljima slabijeg imovinskog stanja, CIF će prestati odobravati nove zajmove budući da njegov financijski model više nije održiv. Za razliku od banaka CIF ne uzima pologe od štediša već se zadužuje na financijskim tržištima i tako pribavljenim sredstvima kreditira kupce kuća.

Postrožena pravila uvedena radi sprečavanja reprize zadnje financijske krize dovela su u pitanje model financiranja te bankovne grupe, čije je probleme dodatno otežalo nedavno smanjenje kreditnog rejtinga. Banka se potom našla u situaciji da od države zatraži pomoć. CIF ima 33 milijarde eura u knjigama zajmova. U međuvremenu su se oglasili iz francuskog udruženja klijenata banaka, upozoravajući da je davanje državnih jamstava CIF-u "visokorizična špekulacija". Procedura nam je poznata ali dosada je ta metoda vodila u propast, kazao je Serge Maitre, glasnogovornik udruženja, ističući da je Dexia funkcionirala kao presedan. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox