G20: Postignut sporazum, no nije bilo lako

Ministri financija i središnji bankari najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju (G20) proteklog su vikenda na sastanku u Parizu prevladali međusobne razlike i postigli sporazum o tome koje gospodarske pokazatelje koristiti pri procjeni i suočavanju s gospodarskim neravnotežama koji su temeljni uzrok globalnih kriza.

 

Taj sporazum, postignut nakon što je prevladano prvotno protivljenje Kine, predstavlja "prvi korak" u smjeru korekcije neravnoteža radi ponovnog vraćanja globalnog gospodarstva na put uravnoteženijeg rasta i prosperiteta, kazala je francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde, koja je predsjedala sastankom. O pokazateljima se vodila duga rasprava, kazala je Lagarde, dok se Kina, osjetljiva na svoju politiku valutnih tečajeva i trgovinsku bilancu, do posljednjeg trenutka protivila nizu mjera. Nije bilo lako - kazala je Lagarde nakon dvodnevnog sastanka, prvog od kad je Francuska preuzela čelništvo u G20.

Razmišljalo se o nizu pokazatelja koji bi se koristili za procjenu neravnoteža unutar i između zemalja, a koji će predstavljati temelje preporuka razvoja gospodarske politike usmjerene na izbjegavanje ponavljanja problema koji su uzrokovali financijsku krizu 2008. Konsenzus je brzo postignut po pitanju internih pokazatelja javnog deficita i zaduženosti, te razina privatne štednje i zaduženosti. Neslaganje se razvilo oko pitanja vanjskih pokazatelja, oko kojih je u konačnici postignut niz kompromisa.

U priopćenju za javnost ističe se da će se po pitanju procjene trgovinskih neravnoteža i protoka ulaganja posebno pratiti - kretanja valutnih tečajeva, te fiskalne, monetarne i ostale politike. To sugerira da će valutni tečajevi biti uzeti u obzir samo u širem političkom kontekstu, na čemu je vlada u Pekingu inzistirala od početka ali je nailazila na oštro protivljenje zapadnih vlada. Pitanje deviznih rezervi nije izravno spomenuto, unatoč zahtjevu zapadnih zemalja, i Lagarde je potvrdila da se od toga odustalo. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox