GDi Gisdata zabilježila 41-postotni rast prihoda na tržištima Srbije i Crne Gore

Uspješnim zaključivanjem projekata u sklopu lokalne uprave i samouprave te zahvaljujući investicijama telekom sektora u osuvremenjivanje tehničkih IT sustava, GDi Gisdata je tijekom protekle godine zabilježila gotovo dva milijuna eura prihoda na susjednim tržištima Srbije i Crne Gore.

GDi Gisdata Grupa, jedna od vodećih tehnoloških tvrtki u regiji te najveća tvrtka za geoinformatiku i tehničke telekom informacijske sustave u srednjoj i jugoistočnoj Europi koja posluje u 10 zemalja regije, zabilježila je pojedinačno najveći rast u svojoj operativnoj tvrtki zaduženoj za susjedna tržišta Srbije i Crne Gore. GDi Gisdata Beograd je u 2010. godini ostvarila prihod od gotovo dva milijuna eura, odnosno 41 posto više u odnosu na proteklu godinu. Porast je još i veći kada se izrazi u lokalnoj valuti – 55 posto za gotovo 200 milijuna srpskih dinara. Osnovu ovih rezultata čini snažan lokalni tim inženjerskih stručnjaka u GDi Gisdata Beograd te niz uspješno provedenih projekata u javnom i privatnom sektoru koji pokazuju snažnu svijest o značaju upravljanja prostorom i tehničkom infrastrukturom.

Tijekom protekle godine sektor za mobilne komunikacije Telekoma Srbije implementirao je GDi-jevo inovativno GIS rješenje za podršku razvoja bežičnih podatkovnih i komunikacijskih mreža, a provedeno je i preko deset implementacija sustava GDi Geoportala  za lokalne uprave s pratećom aplikacijom za interakciju s građanima i odgovaranje na njihova pitanja. Riječ je o sustavu naziva „48 sati“, za 48 satni odgovor lokalne uprave na upite građana. Uz navedene projekte GDi Gisdata je tijekom 2010. zaključila i implementaciju sustava za regulaciju digitalne televizije za potrebe lokalnog regulatora RATEL-a (Republičke agencije za elektroničke komunikacije) te u sklopu EU razvojnih projekata isporučila GIS tehnologije i rješenja za lokalnu operaciju Europske informacijske i promatračke mreže (EIONET) u sklopu Europske agencije za okoliš.

 

U prvom polugodištu prošle godine je kroz inicijativu i uz vođenje GDi Gisdata Beograd otvoren i GDi-jev ured u Podgorici. Uz podršku lokalnim korisnicima GDi Gisdata Podgorica radi i na tehničkim konzalting uslugama za potrebe tržišta Srbije. GDi Gisdata stručnjaci iz Beograda također rade na projektima GDi Grupe izvan svoje matične tvrtke. Tako su nedavno imali priliku sudjelovati na izradi rješenja za grad Skopje, čime je GDi Gisdata zapravo postala i izvoznik stručnih usluga iz Srbije.

 

Moram priznati kako nas pored izvrsnih financijskih pokazatelja rasta još više veseli činjenica kako GDi Gisdata Beograd izrasta u izuzetno kompetentan inženjerski tim stručnjaka koji uz lokalne projekte u sve većoj mjeri sudjeluje na regionalnim, odnosno izvoznim poslovima - izjavio je predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe Boran Lončarić, navodeći kako se beogradska tvrtka u sklopu grupe pozicionirala kao vodeći centar kompetencija za aplikacije u lokalnim upravama. U sljedećim ćemo godinama nastaviti podržavati taj rast te u skladu s razvojem lokalnog tržišta i mogućnostima izvoza dodatno zapošljavati kvalitetne inženjere u Srbiji. Tako već neko vrijeme razmatramo i otvaranje dodatnog razvojnog centra izvan Beograda, konkretno u Nišu ili Kragujevcu, gdje postoje dobra sveučilišta, a samim time i dobar kadar - ističe Lončarić.

 

GDi Gisdata Beograd je u nešto manje od deset godina postojanja od firme sa samo jednim zaposlenim narasla gotovo 20 puta. S obzirom na izuzetne rezultate porasta prihoda tvrtka je prošle godine ostvarila brži rast i od GDi-jeve vrlo uspješne operacije u Mađarskoj (koja je također porasla za znatnih 31 posto). Time je GDi Gisdata Beograd postala najbrže rastuća operativna tvrtka u sklopu GDi grupe u 2010. godini.

 

Pored znatnog porasta prihoda svojih operativnih tvrtki u Mađarskoj i Srbiji,  GDi Gisdata Grupa je tijekom 2010. godine zabilježila i otvaranje potpuno novih tržišta u Zajednici nezavisnih država i Rusiji ugovorima s telekom operaterom MTS Ukrajina u Kijevu i visoko tehnološkom tvrtkom za navigacijske sustave Navitel iz Moskve. Tijekom ljeta prošle godine ostvaren je i prvi ugovor za američko Ministarstvo obrane kroz GDi-jevu vlastitu američku podružnicu GDi Systems. (PS/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox