General Motors preuzima 5-postotni udio u Peugeotu?

Američki automobilski div General Motors pregovara o kupnji petpostotnog udjela u najvećem francuskom proizvođaču automobila PSA Peugeot Citroen, objavio je poslovni dnevnik Les Echos, pozivajući se na nekoliko izvora.

Izvori bliski pregovorima kazali su da je postignut takozvani sporazum o mirovanju slijedom kojeg GM ne može povećati udio u Peugeotu bez prethodnog odobrenja francuske automobilske grupe. Takvi se sporazumi obično koriste kao instrument obrane od neprijateljskog preuzimanja a mogu funkcionirati i kao jamstvo ekskluzivnog odnosa koji isključuje pregovore s drugim kandidatima.

Prošlog je tjedna francuski ministar rada Xavier Bertrand najavio da GM i Peugeot pregovaraju o strateškom partnerstvu, potvrdivši izvješće objavljeno na jednom internetskom portalu. Peugeot je na upit AFP-a odbio komentirati tu informaciju. To je poduzeće najveći proizvođač vozila u Francuskoj i drugi u Europi, iza njemačkog Volkswagena.

Obitelj Peugeot kontrolira 30,3 posto kapitala i 45,75 posto glasačkih prava u tvrtki koja je 1976. de facto preuzela francuskog proizvođača Citroena. Prošle je godine tvrtka, koja zapošljava 205 tisuća radnika širom svijeta, prodala 3,5 milijuna automobila, od čega dvije trećine na europskom tržištu, pritisnutom oštrim usporavanjem gospodarstava. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox