Glavninu dionica iz afere Spice kupili obvezni mirovinski fondovi

Obvezni mirovinski fondovi povećat će svoj vlasnički udio u Podravci s obzirom da su kupili nešto više od 75 posto dionica od ukupno 576.880 dionica dionica koprivničke tvrtke koje su registrane na FIMA AMI, a koje je investicijsko društvo Interkapital prodavalo po nalogu Capital Trust Company Limited iz Londona i OTP Bank iz Budimpešte, proizlazi iz podataka koje je objavio Interkapital.

Interkapital je poslijepodne objavio da je izvan uređenog tržišta prodano svih ponuđenih 576.880 dionica ili 10,64 posto dionica Podravke, a riječ je o dionicama poznatim iz afere Spice koje su registrirane na tvrtku FIMA AMI i dane su u zalog za kredit kod mađarske OTP banke. Na svojim internet stranicama Interkapital je najprije objavio da su te dionice prodane prihvaćanjem 38 pobjedničkih ponuda, da je prosječna cijena iznosila 312,87 kuna po dionici, a naknadno je objavio i podatke o strukturi kupaca. Po tim podacima, najveći su kupci dionica Podravke obvezni mirovinski fondovi koji su kupili 75,57 posto dionica koje su se prodavale.

Slijede domaći fondovi koji su kupili 17,44 posto dionica koje su se prodavale, potom dobrovoljni mirovinski fondovi sa 4,27 posto, osiguravajuća su društva kupila 1,59 posto, a inozemni investitori 1,13 posto dionica koje su se prodavale. Prema posljednjim podacima o deset najvećih dioničara Podravke, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ima 10,62 posto dionica, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) 9,87 posto, a Kapitalni fond, zatvoreni investicijski fond u vlasništvu HZMO-a, ima 5,84 posto dionica Podravke. Tako je, putem HZMO-a, AUDIO-a i Kapitalnog fonda, u vlasništvu države nešto više od 26 posto dionica Podravke. Četiri obvezna mirovinska fonda, prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, trenutno imaju ukupno oko 21,7 posto dionica Podravke - OMF PBZ Croatia osiguranje 6,46 posto, Erste plavi OMF 6,00 posto, AZ OMF ima 5,98 posto, a Raiffeisen OMF ima 3,25 posto dionica Podravke.

Obvezni mirovinski fondovi povećali svoj ukupni udio u Podravci na oko 30 posto

S obzirom na podatak da su obvezni mirovinski fondovi kupci 75,57 posto od 576.880 dionica Podravke koje su se prodavale, neslužbena računica pokazuje da će u njihovo vlasništvo prijeći oko 435 tisuća dionica, ili oko 8 posto, pa bi četiri obvezna mirovinska fonda povećala svoj ukupni udio u Podravci na oko 30 posto. Službeno će ti podaci biti poznati nakon što se transakcija provede i SKDD nakon toga objavi podatke o deset najvećih dioničara Podravke. Interkapital je od jučer od 8 sati do danas do 15 sati prikupljao ponude za kupnju 10,64 posto dionica Podravke, a nakon isteka roka objavio je podatke o izvršenoj transakciji izvan sustava uređenog tržišta ili MTP-a, odnosno prodaji dionica Podravke, imatelja FIMA AMI, u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine, po nalogu Capital Trust Company Limited iz Londona te OTP Bank iz Budimpešte. Po podacima za pobjedničke ponude, najveći je prodani paket iznosio 108.400 dionica, a prodan je i po najvišoj cijeni od 331,10 kuna po dionici, dok je najmanja cijena bila 295 kuna i po njoj je prodano nekoliko paketa, među njima i onaj najmanji od 1133 dionice. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox