Godišnja inflacija u eurozoni i EU stabilna u rujnu

Godišnja inflacija u eurozoni ostala je u rujnu nepromijenjena u odnosu na kolovoz i iznosila je 2,6 posto, potvrdio je europski statistički ured Eurostat prvu procjenu.

U Europskoj uniji godišnja je inflacija također ostala nepromijenjena, na 2,7 posto. U prošlogodišnjem rujnu inflacija je u eurozoni iznosila 3,0 a EU27 3,3 posto. Najniže godišnje stope inflacije u rujnu su zabilježene u Grčkoj (0,3 posto), te Švedskoj (1,0 posto) i Latviji (1,9 posto), a najviše u Mađarskoj (6,4 posto), Rumunjskoj (5,4 posto) i u Estoniji (4,1 posto). U usporedbi s kolovozom, godišnja inflacija je porasla u jedanaest zemalja članica, ostala nepromijenjena u pet zemalja, a pala u njih deset.

Na godišnjoj su razini u rujnu najviše porasle cijene prijevoza, za 4,8 posto, i stanovanja, za 4,1 posto, te alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, za 4,0 posto. Nasuprot tome, cijene komunikacijskih usluga smanjile su se za 3,3 posto, a tek slabi rast, po stopi od 0,5 posto, zabilježile su cijene usluga obrazovanja.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu porasle 0,7 posto u eurozoni, te 0,6 posto u EU. Najviše je na mjesečnoj razini poskupjela odjeća, čak 14 posto, dok su cijene usluga rekreacije i kulture, te hotela i restorana pale jedan posto, a cijene komunikacijskih usluga 0,5 posto, pokazuju podaci Eurostata. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox