Gospodarstvo cijelog svijeta u padu, a kinesko i dalje raste

Gospodarski rast u vodećim zemljama skupine G20 usporio je u drugom tromjesečju na 0,6 posto, s 0,7 posto u prethodna tri mjeseca, a trend slabog rasta nastavit će se i u tekućem tromjesečju, poručila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom tromjesečju za 0,2 posto, nakon što je u prva tri mjeseca ove godine poraslo 0,4 posto, izvijestio je OECD. U cijeloj Europskoj uniji aktivnosti su u razdoblju od travnja do lipnja pale 0,1 posto, nakon stagnacije u prvom tromjesečju. Japanski je rast u drugom tromjesečju naglo usporio, na 0,2 posto, s 1,3 posto u prethodna tri mjeseca, dok je Južna Koreja usporila na 0,3 posto, s 0,9 posto u prethodnom tromjesečnom razdoblju. Usporavanje nije bilo tako naglo u Sjedinjenim Državama, gdje je rast u drugom tromjesečju popustio na 0,4 posto, s 0,5 posto u prethodna tri mjeseca.

Njemačke su aktivnosti oslabile na 0,3 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečnom razdoblju. Francuska je u oba tromjesečja bilježila stagnaciju. Britansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0,5 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prethodnom tromjesečju. Trend pada nastavlja se treće tromjesečje zaredom. U Italiji su gospodarske aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja pale četvrto tromjesečje zaredom, i to za 0,8 posto, istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pojedina gospodarstva u nastajanju pokazala su se pak otpornima na negativne trendove, pa je kineski rast u drugom tromjesečju ubrzao na 1,8 posto, s 1,6 posto u prethodna tri mjeseca. Brazilsko je gospodarstvo ubrzalo na 0,4 posto, s 0,1 posto u prethodna tri mjeseca, a južnoafričko na 0,8 posto, s 0,7 posto u prethodnom razdoblju. Za tekuće tromjesečje OECD-ov indeks koji predviđa trendove u predstojećem razdoblju ukazuje na nastavljeno usporavanje i slabi rast za većinu vodećih gospodarstava. Tako bi eurozona trebala ostvariti slabi rast, predvođena Francuskom i Njemačkom, dok bi Italija trebala ponovo zabilježiti pad. Podaci ukazuju i na nastavljeno usporavanje u Kini, Indiji i Rusiji. U Britaniji i Brazilu rast bi trebao blago ubrzati dok bi u Japanu i SAD-u trebao nadjačati aktivnosti u ostalim zemljama, ali i usporiti u odnosu na drugo tromjesečje, predviđaju u OECD-u. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox