Gospodarstvo i građani duguju 16 milijardi kuna poreza

Porezni dug u Hrvatskoj iznosi oko 16 milijadi kuna, a potraživanja države rastu iz godine u godinu. Tako  je samo u 2010. prilikom nadzora tvrtki utvrđen dug od 3,2 milijarde kuna, piše Vjesnik.hr.

List piše kako je država prošle godine na porezima i doprinosima prikupila 101,6 milijardi kuna, ali su je neplatiše koštale 16 posto prihoda. Kad govorimo o dugovanjima, najveća su ona uzrokovana neplaćanjem PDV-a i neplaćanjem doprinosa. U Poreznoj upravi od 16 milijardi kuna koliko potražuju vjeruju da se može naplatiti 80 posto dugovanja ili 12,8 milijardi kuna. Godinu prije krize, 2007. nenaplaćeni doprinosi i porezi iznosili su oko šest milijardi kuna. 

Obročna otplata

Potraživanja se pokušalo naplatiti i Zakonom o obročnoj otplati poreznog duga kojim je država poduzetnicima koji urednu plaćaju obveze u tekućoj godini dopustila da otplate dugove prouzrokovane krizom u 30 rata, s kamatom od 8,3 posto. No, pokazalo se da ta mjera nije polučila željene učinke jer je Ministarstvo financija primilo je samo 1169 zahtjeva ukupne vrijednosti 1,45 milijardi kuna, odnosno 9 posto ukupnog duga.
U Ministarstvu kažu da su očekivali oko 10.000 zahtjeva i podsjećaju da dužnike da rok za prijavu za ovu mjeru mogu iskoristiti do 19. srpnja. (jk)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox