Graditeljstvo na koljenima: Pad od 13,7 posto

Građevina je u krizi, a o daljnjem padu građevinske aktivnosti u Hrvatskoj govore i zadnji podaci o rezultatima izvršenih radova i stanju narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih.

Tako je vrijednost njihovih radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvom tromjesečju ove godine bila za 13,7 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Državni zavod za statistiku. Ukupna vrijednost izvršenih radova građevinskih tvrtki s 20 i više zaposlenih u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 3,44 milijardi kuna. Od toga se na radove s vlastitim radnicima odnosi 2,39 milijardi kuna, a s podizvođačima 1,05 milijardi kuna.

Istodobno je vrijednost novih narudžbi u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2011. bila manja za 18,5 posto. Vrijednost novih narudžbi za te tvrtke iznosi 3,2 milijarde kuna, od čega su narudžbe u vrijednosti od 1,38 milijardi kuna za zgrade, a 1,79 milijardi kuna na ostale građevine.

Građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih u Hrvatskoj su u prvom tromjesečju ove godine završila 777 stanova, što je za 1,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ta su poduzeća ožujka imala u gradnji 4.396 stanova ili 7,9 posto manje nego u istom razdoblju 2011. godine. (Hina/HT)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox