Grčić i Maras: Nadamo se da se crne prognoze HNB-a neće ostvariti

Za najnovija predviđanja HNB-a o padu BDP-a u ovoj godini od 1,6 posto, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras su rekli kako se nadaju da se takve crne prognoze ipak neće ostvariti te da vjeruju da će druga dva kvartala ove godine donijeti pojačane investicije i preokrenuti taj trend.

Ministar Grčićć je istaknuli da je iz perspektive prva dva kvartala ove godine moguće da na kraju godine bude tako kako kaže HNB, ali mu se čini da u tome nije dovoljno percipirano ono što bi mogao biti efekt dobre turističke sezone i onog što Vlada uporno priprema.

Konkretni ugovori

Očekuje da će to početi davati rezultate u smislu pokretanja projekata do kraja godine, a naveo je i kako prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavljuje da će u zadnjem kvartalu biti potpisani vrlo konkretni ugovori o realizaciji projekata vrijednih oko milijardu eura.

I sve drugo što se radi u raznim ministarstvima govori da će u drugom dijelu godine investicijska aktivnost ipak zaživjeti. U drugom dijelu godine mora se dogoditi investicijski bum i kroz javna poduzeća, kaže Grčić koji očekuje da će to ići ka smirivanju stanja, a možda dovesti i do rasta, odnosno pozitivne stope BDP-a.

Na upit imaju li u Vladi novu procjenu ili se i dalje drže procjene o rastu BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, Grčić je odgovorio da se stvari nisu odvijale onom dinamikom koju su oni htjeli i željeli i pitanje je hoće li u druga dva kvartala ove godine uspjeti nadoknaditi sve ono što su planirali u prva dva.

Ministar Maras kaže kako se znalo da prva dva kvartala ove godine neće biti lako, ali očekuje da će druga dva kvartala pokazati prve rezultate onog što je Vlada radila i da stopa BDP-a neće biti negativna nego pozitivna. (Hina/jk)

 

 

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox