Grčić: Rashode moramo smanjiti za 5 milijardi kuna

Promovirat ćemo Hrvatsku kao ulagačku destinaciju, rekao je potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević govoreći o investicijama u Hrvatskoj na savjetovanju ekonomista u Opatiji, dok je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić kazao kako su ključni izazovi u 2012. očuvanje kredinog rejtinga, fiskalna konsolidaciju i početak ozbiljnih strukturnih reformi.

Priča o Pelješkom mostu ide dalje

Milošević je, govoreći o investicijama u Hrvatskoj, najavio da će se u novom madatu uvesti ulagačke olakšice na porez na dobit i dodatno smanjiti porezni nameti, da će se učinkovito upravljanje državnom imovinom ostvarivati i osnivanjem Nacionalnog nekretninskog fonda te da će se uspostaviti moderan sustav praćenja rada i sustav nagrađivanja sukladno rezultatima rada u adminstraciji.

Promovirat ćemo Hrvatsku kao ulagačku destinaciju i novu točku pristupa tržištu EU te posebnu pozornost dati rastućim gospodarstvima poput Kine, Indije, Brazila i drugih, rekoa je Milošević.  Milošević je za sljedeće četiri godine najavio ulaganja u morske i riječne luke, željeznice, zračne luke, Pelješki most, ulaganja u energetici, dodavši da je vlada za projekt LNG teminala na otoku Krku dobila dva pisma namjere.

Kako očuvati kreditni rejting?

Govoreći o izgledima Hrvatske u 2012. Branko Grčić s Ekonomskog fakulteta u Splitu istaknuo je kako će ključni izazovi u idućoj godini biti očuvanje kredinog rejtinga, fiskalna konsolidacija i početak ozbiljnih strukturnih reformi u funkciji strukture proračuna prema proaktivnoj gospodarskoj politici.

Potrebno je smanjiti udio javnih rashoda u BDP-u između 1 do 1,5 postotna boda, što je ekvivalent 4 do 5 milijarda kuna u proračunu opće države, rekao je ističući da bez toga nema refinanciranja dugova. Grčić je ocijenio da je domaća ekonomija u stagnaciji te naglasio da je posebno nepovoljna prijetnja depresije u situaciji kada izostaju vidljivi poticaji za oporavak i rast, odnosno priličan potrošački i poslovni pesimizam. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox