Grčka banka Emporiki prodaje se za - jedan euro

Francuska banka Credit Agricole priopćila je u srijedu da je potpisala ugovor o prodaji kompletnog dioničkog kapitala grčke podružnice Emporiki banci Alpha Bank za simboličan iznos od jednog eura. Procjenjuje se da će ta transakcija smanjiti neto dobit grupe Credit Agricole u trećem tromjesečju za oko dvije milijarde eura.

Francuska banka objavila je 1. listopada da je pokrenula ekskluzivne pregovore s grčkom bankom Alpha Bank o prodaji kompletnog dioničkog kapitala neprofitabilne grčke podružnice Emporiki Bank po cijeni od jednog eura. Transakciju je u ponedjeljak odobrio upravni odbor banke a Credit Agricole i Alpha Bank namjeravaju je zaključiti do 31. prosinca.

Ulaganje Credit Agricola u zaduženu Grčku postalo je problematično nakon što su zajmovi banke Emporiki premašili depozite a Grčku i dalje pritišću financijske nevolje, uz prijetnju izlaska iz eurozone.

Uvjete transakcije već su odobrili upravni odbor banke Alpha i grčki fond za financijsku stabilnost. Prije dovršetka transakcije francuska banka dokapitalizirati će Emporiki s 2,85 milijarde eura, nakon što je već u srpnju ubrzigala 2,3 milijarde eura. (Hina/jk)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox