Grčka blagajna doslovno je prazna

Grčka razmišlja o većoj emisiji trezorskih zapisa u kolovozu, kao jednoj od opcija pribavljanja novca radi rješavanja financijske stiske, kazao je u srijedu viši dužnosnik grčkog ministarstva financija.

Novčano iscrpljena Grčka mogla bi ostati bez novca tijekom idućih tjedana ako ne dobije novu tranšu pomoći od međunarodnih zajmodavaca. Također, mora otplatiti 3,2 milijarde eura obveznica koje dospijevaju 20. kolovoza.

Europska unija i Međunarodni monetarni fond obećali su financirati Grčku tijekom kolovoza, no pojedinosti toga financiranja tek moraju objaviti.

Jedna od opcija koje razmatramo su veće emisije trezorskih zapisa", kazao je Reutersu dužnosnik ministarstva, želeći ostati neimenovan. To pitanje razmatramo s našim partnerima. Konačna odluka još nije donesena".

Grčka kasni s ispunjenjem zacrtanih uvjeta koji su dogovoreni u sklopu paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura, najvećim dijelom zbog tromjesečne političke neizvjesnosti dok se pokušavala oformiti vlada nakon neuspjelih izbora u svibnju i lipnju.

Druga opcija, koja bi mogla doći u obzir do ključnih sastanaka s ostalim čelnicima EU u rujnu, bila bi kratkoročni zajam međunarodnih zajmodavaca za premošćivanje financijskih teškoća, kazao je prošli mjesec Reutersu jedan izvor iz grčkog ministarstva financija. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox