HAKOM smanjuje naknade telekom i poštanskim operaterima

Prihvaćanjem novog Pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a donesene su nove mjere za uštedu u poslovanju operatora i poticanje rasta tržišta elektroničkih komunikacija i pošte.

Temeljem javne rasprave koja je zaključena 2. studenog te odluke Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) od 9. studenog, prihvaćen je novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a.

Pravilnik određuje visinu te način plaćanja naknada za rad HAKOM-a tijekom 2012. godine. HAKOM novim pravilnikom iznova smanjuje naknade operatorima uslijed daljnje racionalizacije poslovanja i razvoja uporabe radiofrekvencijskog spektra kojim upravlja.

Usprkos preuzimanju cjelovite nadležnosti nad inspekcijskim nadzorom u području elektroničkih komunikacija, odnosno preuzimanju zaposlenika koji su te poslove obavljali u državnoj službi, HAKOM je učinkovitim poslovanjem omogućio smanjenje proračunskih potreba u odnosu na prethodnu godinu. Ova činjenica, kao i razvoj tržišta elektroničkih komunikacija temeljenih na radiofrekvencijskom spektru, omogućili su daljnje smanjenje naknada. Naknade svim operatorima su tako smanjene za preko sedam posto. Operatori koji koriste radiofrekvencijski spektar mogu računati i na dodatne uštede s obzirom na to da su naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne pokretne komunikacijske mreže smanjene za deset, a za mikrovalno povezivanje za pet posto u odnosu na tekuću godinu. (PS/JH)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox