Hanfa: HNB nije trebala odblokirati Credo banku, DAB ima pravo na povrat novca

Hrvatska agencija za nadzor financijskih institucija u priopćenju ističe kako "Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) ima pravo i mora tražiti povrat isplaćenih sredstava s računa Credo banke od Hrvatske narodne banke.

Dodaju kako će istraga utvrditi okolnosti o tome tko je podnio mjenice na naplatu, tko zadao nalog, izvršio verifikaciju i autorizaciju prijenosa sredstava s računa Credo banke u prisilnoj likvidaciji".

Hanfa je priopćenjem, reagirala na različite interpretacije o suradnji s HNB-om, o raspolaganju HNB-a sredstvima na računu Credo banke u prisilnoj likvidaciji te statusu sredstava na tzv. računu 13.

Ponavlja da središnja banka nije ispravno postupila kada je u dva navrata deblokirala račune Credo banke, u ukupnom trajanju od 130 sekundi, za koje su vrijeme isplaćene dvije mjenice i jedna zadužnica, a iz HNB-a, tvrde da su obavljene isplate sa računa Credo banke u likvidaciji zakonski utemeljene.

Precizna vremena

Nakon što je Savjet HNB-a 22. studenoga donio odluku o prisilnoj likvidaciji Credo banke, o čemu je izvješten DAB, koji je isti dan imenovao likvidatore, HNB je dan poslije, 23. studenoga ujutro, blokirao račun Credo banke, a poslijepodne ga u dva navrata odblokirao, navode iz Hanfe.

Vrlo precizno navodi i vrijeme - račun je blokiran u 7 sati 15 minuta i 38 sekundi, a odblokiran - prvi put u 14 sati 37 minuta i 20 sekundi do 14 sati 38 minuta i 33 sekunde, te drugi put u 15 sati 23 minute i 18 sekundi do 15 sati 24 minute i 15 sekundi.

Potpuno je jasno da je HNB ispravno postupio kad je blokirao navedeni račun, ali nakon blokade računa ingerencija nad sredstvima pripada DAB-u odnosno imenovanim likvidatorima. Također, jasno je da ovo demantira tvrdnju HNB-a iz priopćenja od 29. studenoga kako se ograničenje plaćanja ne odnosi na naloge trećih osoba na teret računa banke u likvidaciji, smatraju u Hanfi.

DAB bez suglasnosti

Štoviše, DAB nije dao nikakvu pisanu suglasnost HNB-u za naplatu mjenica ili provođenje ovrhe, kažu u Hanfi.

Ako HNB i nije mogao prenijeti sredstva na novi račun banke u prisilnoj likvidaciji jer on nije bio otvoren, mjenice zaprimljene 23. studenoga je morao vratiti podnositelju s naznakom da je račun blokiran, smatraju u Hanfi.

Konačno, DAB ima pravo i mora tražiti povrat isplaćenih sredstava s računa od HNB-a, a istraga će utvrditi okolnosti o tome tko je podnio mjenice na naplatu, tko zadao nalog, izvršio verifikaciju i autorizaciju prijenosa sredstava s računa Credo banke u prisilnoj likvidaciji, poručuju iz Hanfe. (Hina/jk)

 

Foto: Pixsell

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox