Hanfa: Od danas nastavak trgovanja dionicama Ine

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje kojim se od 14. prosinca dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi.

Hanfa je u petak, 3. prosinca, naložila Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarske naftne kompanije MOL o otkupu dionica Ine od malih dioničara. MOL na konferenciji za novinare 2. prosinca, a potom u petak putem Burze, izvijestio o svojoj ponudi za kupnju dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna za dionicu. Ponuda MOL-a, koji trenutno ima 47,16 posto dionica Ine, odnosi se na 8,009 posto dionica Ine koje imaju institucionalni i privatni investitori. Hanfa je na svojim web stranicama objavila kako je danas dala pozitivno mišljenje o nekim regulatornim aspektima ponude MOL-a za kupnju dionica Ine, komunikacijom putem sustava Središnjeg klirinško depozitarnog društva.

Nadalje, navodi se, u razdoblju suspenzije trgovanja dionicama društva INA d.d na uređenom tržištu Zagrebačke burze zainteresirane strane su se, u javnim glasilima, očitovale o ovoj ponudi, kao i o daljnjim namjerama u vezi sa stjecanjem dionica Ine. Hanfa drži da su se ovim ostvarili uvjeti za daljnje informirano i fer trgovanje dionicom Ine na uređenom tržištu Zagrebačke burze, te da daljnja suspenzija trgovanja ovom dionicom ne bi doprinijela kvaliteti informiranosti ulagatelja i fer trgovanju ovom dionicom.

Slijedom toga Agencija je danas donijela rješenje kojim se dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine, i to s danom 14. prosinca 2010. godine Hanfa je danas objavila i priopćenje ulagateljima u vezi s najavljenom ponudom MOL-a za kupnju dionica Ine. Najavljena ponuda provest će se izravnom komunikacijom s malim ulagateljima putem sustava Središnjeg klirinško depozitarnog društva, pri čemu MOL nije preciziralo datum kada će im ponuda biti dostavljena. Iz Hanfe napominju da ta ponuda nije ponuda za preuzimanje društva uređena odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, te se MOL kod ove ponude nije dužan pridržavati obveza propisanih ovim zakonom koje se odnose na način provedbe ponude. Prihvatom ovakve ponude ulagatelji se obvezuju prenijeti dionice Ine na MOL, te prihvat ponude nije moguće naknadno povući.

S obzirom na nepredvidljivost kretanja cijene dionice Ine na uređenom tržištu Zagrebačke burze, moguće je da će cijena na tržištu odstupati od cijene u ponudi MOL-a, bilo kao niža, bilo kao viša cijena. U slučaju da cijena na tržištu bude viša od cijene u ponudi MOL-a, cjelokupni rizik snosi sam ulagatelj, posebno imajući u vidu nemogućnost naknadnog povlačenja prihvata ponude. Hanfa je izrazila stav kako bi se za vrijeme trajanja ove ponude MOL morao suzdržati od kupnje i prodaje dionice Ine na uređenom tržištu Zagrebačke burze kako bi se izbjegla sumnja u zlouporabe tržišta kapitala te osiguralo pravično postupanje prema ulagateljima kojima je upućena privatna ponuda MOL-a. (Hina)

 

Foto: www.ina.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox