Hanfa opomenula Mršića jer je obmanjivao javnost

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga izreklo je opomenu Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke. 

Opomenu je dobio zbog izjave na konferenciji Zagrebačke burze 18. listopada da slijede dobre vijesti iz Podravke, kojom je dao obmanjujuće signale u pogledu cijene dionice Podravke, a koja je utjecala na rast cijene Podravkine dionice toga dana. Hanfa je naložila i Podravci da u roku od 45 dana od dana primitka rješenja unaprijediti interni sustav upravljanja s propisanim i povlaštenim informacijama, te da joj podnese izvještaj o poduzetim mjerama, s dokumentacijom i drugim dokazima iz kojih će biti vidljivo da su utvrđene nepravilnosti otklonjene.

Na konferenciji Zagrebačke burze 18. listopada u Rovinju, kojoj je nazočilo više od 300 sudionika, prigodom preuzimanja nagrade za najbolje odnose s ulagateljima, Mršić je najavio da slijedi još dobrih vijesti u iz Podravke koje će uskoro podijeliti s investicijskom zajednicom, a koje će utjecati na cijenu njene dionice, pa da treba sačuvati za to nešto novca. Rekao je da zbog Pravila Burze ne može reći o čemu se radi. Napominjući da je Mršićevu izjavu prenijelo više portala i drugih medija, iz Hanfe navode da je odmah potom počelo aktivno trgovanje dionicama Podravke na Zagrebačkoj burzi uz rast cijene, tako da je cijena Podravkine dionica do kraja tog trgovinskog dana (18. listopada) porasla za 7,54 posto u odnosu na prethodni dan. Tog je dana protrgovano ukupno 4.044 dionice Podravke u 104 transakcije, dok je u prethodna tri trgovinska dana protrgovano s ukupno 2.774 dionice u 31 transakciji.

U rješenju Hanfe se navodi kako je utvrđeno postojanje uzročno-posljedične veze između Mršićeve izjave i porasta cijene Podravkine dionica. Burza je tijekom tog dana zatražila očitovanje Podravke o novim materijalnim činjenicama, a Podravka se očitovala da u tom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi trebale biti objavljene zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica. Hanfa drži da su istog dana iznesene i objavljene dvije kontradiktorne izjave vezano uz Podravku i njenu dionicu (Mršića i same Podravke).

Dionica porasla 7,54 posto

Hanfa je utvrdila da je "predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, u izjavi na konferenciji Burze 18. listopada, iznio informaciju o izdavatelju kojom je dao lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu cijene dionica Podravke, a za koju informaciju je, po svojoj funkciji, morao znati da je lažna, odnosno obmanjujuća, budući da je u naknadnom službenom očitovanju Podravke od istog dana, a koje je odobrio upravo Zvonimir Mršić, izdavatelj izjavio kako u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve nove materijalne činjenice, odnosno povlaštene informacije".

Uzimajući u obzir izjavu Mršića na konferenciji Burze, ulagatelji su donosili svoje investicijske odluke u pogledu dionica Podravke pa je tako cijena Podravkine dionica do kraja tog trgovinskog dana porasla za 7,54 posto u odnosu na dan prije, navode iz Hanfe.

Napominju kako je člankom 466. stavak 1. točka 3. ZTK, propisano da manipulacija tržištem znači, između ostalog, širenje informacija putem medija ili bilo kojim drugim načinom koji daje ili bi mogao davati lažne ili obmanjujuće signale u pogledu financijskih instrumenata, uključujući širenje glasina i lažnih ili obmanjujućih vijesti, gdje je osoba koja je proširila informaciju znala, ili trebala znati, da je informacija lažna ili obmanjujuća. Mršić je prekršio odredbu članka 465. ZTK, kojom je zabranjen svaki oblik manipuliranja tržištem, navode iz Hanfe. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox