HANFA opomenula RBA zbog dokapitalizacije Luke Ploče

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga rješenjem je Raiffeisenbank Austriji (RBA) izrekla javnu opomenu, jer u obavljanju investicijske usluge u odnosu na javnu ponudu dionica Luke Ploče nije primjenjivala mjere i postupke za upravljanje sukobom interesa propisane internom Politikom upravljanja sukobom interesa.

Luci Ploče Hanfa je 16. lipnja ove godine odobrila jedinstveni prospekt javne ponude 200.353 redovne dionice, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 80,14 milijun kuna, a u tom je postupku RBA pružao Luci Ploče investicijsku uslugu provedbe ponude, odnosno prodaje financijskih instrumenata bez obveze otkupa.

Trgovanje povlaštenim informacijama

Hanfa je uvidom u dostavljene podatke o upisu u prvom i drugom krugu utvrdila da je RBA za vlastiti račun upisao dionice Luke Ploče u drugom krugu podnošenjem četiri upisnice, odnosno ponude - tri prvi dan upisa u drugom krugu, 6. srpnja (uz ponuđene cijene u rasponu od 900 do 1.200 kuna), te jedna zadnji dan upisa, 11. srpnja (za 2.900 dionica, uz ponuđenu cijenu od 850 kuna, što je bila i konačna cijena).

Sve su te upisnice potpisali izvršni direktor Sektora riznice i investicijskog bankarstava RBA Ivan Žižić i član Uprave Zoran Košćak, a njih su dvojica imala uvid u sve podatke iz knjige upisa koja se vodila u lotus notes bazi "Prodaja dionica - Luka Ploče", pa su osobe koje su imale uvid u te podatke ujedno donosile odluke o stjecanju dionica Luke Ploče za vlastiti račun RBA.

Hanfa detaljno obrazlaže i kako je na temelju informacija i saznanja, koje su bile poznate samo osobama uključenim u postupak, a koje se sukladno Zakonu o tržištu kapitala smatraju povlaštenim informacijama, donijeta odluka o upisu dodatnih 2.900 dionica Luke Ploče, te da upis tih dionica, u trenutku kada je za uspješno izdanje bio potreban upis čak 149.287 dionica, nije mogao imati učinak na uspješnost izdanja. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox