HBOR: Nakon treće aukcije za model A+ kamate od 4,18 do 4,30 posto

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je da su na treću aukciju po modelu A+, na kojoj je bio ponuđeno 400 milijuna kuna, pristigle ponude devet banaka u iznosu od 468,08 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude osam banaka i ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike kreće se u rasponu od 4,18 do 4,30 posto.

Treća aukcija za model A+ održana je u četvrtak, 31. ožujka. Po podacima koje je danas objavio HBOR, najveći iznos kvote od 101,04 milijuna kuna odobren je Raiffeisenbank Austria, koja je tražila kvotu u iznosu od 120 milijuna kuna, a ponderirana kamatna stopa za krajnjeg korisnika kod te banke iznosit će 4,30 posto. Najnižu pak kamatnu stopu za krajnje korisnike od 4,18 posto imaju Erste&Steiermaerkische bank i Hypo Alpe-Adria Bank kojima su i odobrene tražene kvote - ESB 100 milijuna kuna, a Hypo banci 10 milijuna kuna.

Traženi iznos kvote dobile su i Societe Generale-Splitska banka, kvotu od 13,04 milijuna kuna, te Istarska kreditna kvotu od 3,6 milijuna kuna, a obje te banke poduzetnicima će po modelu A+ plasirati kredite uz kamatu od 4,24 posto. HBOR je prihvatio i ponudu Zagrebačke banke za kvotu od 97,6 milijuna kuna (traženo 116 milijuna kuna), Privredne banke Zagreb za kvotu od 70,7 milijuna kuna (traženo 84 milijuna kuna) te ponudu Croatia banke za kvotu od 3,9 milijuna kuna (traženo 4,6 milijuna kuna). Ponderirana kamatna stopa za krajnjeg korisnika kod te tri banke iznosit će 4,30 posto. U kreditima po modelu A+ udio HBOR-a je 40 posto, a banaka 60 posto, pa će nakon treće aukcije poduzetnicima po tom modelu na raspolaganju biti ukupan iznos od milijardu kuna (400 milijuna kuna HBOR i 600 milijuna kuna banke).

Poduzetnici kredite mogu koristiti i za podmirenje obveza prema dobavljačima

Kamatna stopa koju HBOR daje na svoj 40-postotni dio kredita u modelu A+ iznosi 2,8 posto, a krajnja kamata za poduzetnike ovisi o marži koju na svoj 60-postotni udio u kreditu ponude poslovne banke, a banke se za kvote kredita HBOR-a natječu upravo maržom koju nude za svoj udio u kreditu. Model A+ odnosi se na program kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, a poduzetnici kredite po tom modelu mogu koristiti za financiranje obrtnih sredstava (uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi te drugim vjerovnicima), te za financiranje osnovnih sredstava. (Hina/mš)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox