HEP grupa u prvom polugodištu s 543,7 milijuna kuna neto dobiti

Grupa Hrvatska elektroprivreda (HEP) je prvo polugodište ove godine završila s neto dobiti od 543,7 milijuna kuna, što je gotovo upola manja dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća HEP-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

 

Polugodišnja neto dobit HEP grupe je za 48,4 posto manja nego u istom razdoblju lani kada je iznosila nešto više od milijardu kuna. Prodaja električne energije na razini je prošlogodišnje, a prodaja toplinske energije i plina je manja zbog toplijeg vremena u ogrjevnoj sezoni, ističu iz HEP-a.

 

Ukupni i poslovni prihodi uvečani za oko 4%

Ukupni su prihodi HEP grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 6,58 milijardi kuna, što je porast za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poslovni prihodi u razdoblju siječanj-lipanj ove godine iznosili su 6,54 milijarde kuna, što je povećanje od 268,6 milijuna kuna, ili 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi od prodaje električne energije, toplinske energije i plina, koji čine 90 posto poslovnih prihoda, neznato su povećani (0,5 posto), što je, kako se navodi u međuizvještaju poslovodstva, odraz stagniranja gospodarskih aktivnosti i vremenskih okolnosti u zimskim mjesecima.

 

Rast rashoda u odnosu na prihode

HEP u prvom polugodištu bilježni znatno brži rast rashoda u odnosu na prihode s obzirom da su ukupni rashodi HEP grupe porasli za 16,8 posto, na 5,86 milijardi kuna. Troškovi poslovanja iznose 5,73 milijarde kuna i veći su 919,1 milijun kuna, odnosno za 19,1 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Povećanje troškova odnosi se na troškove proizvodnje i nabave električne energije koji su porasli 923 milijuna kuna, odnosno 45 posto, zbog znatno manje proizvodnje u hidroelektranama, a veće proizvodnje u termoelektranama i većeg uvoza električne energije.

 

Ulaganja

Po podacima iz međuizvještaja poslovodstva, u prvom polugodištu ove godine ostvarena su ulaganja u iznosu od preko 700 milijuna kuna, što je 54 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Znatan dio tih ulaganja odnosi se na zamjene i rekonstrukcije, te novu izgradnju prijenosne i distribucijske mrežne infrastrukture.

Osim toga, kažu u HEP-u, u tijeku su revitalizacije dvije velike hidroelektrane, a intenzivno se pripremaju potrebni elaborati i dokumentacija za početak izgradnje HE Ombla snage 68 megavata (MW) i zamjenskog bloka od 500 MW na ugljen u TE Plomin.

Iz HEP grupe također ističu kako se sve obveze prema dobavljačima plaćaju u roku dospijeća. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox