HEP predstavio ultrabrzu optičku mrežu

Foto: Shutterstock

HEP je predstavio novu ultrabrzu optičku mrežu (DWDM) kojom je za 100 puta povećana brzina prijenosa podataka, čime HEP postaje najkvalitetnijim mrežnim infrastrukturnim operaterom u Hrvatskoj. 

U sklopu investicije vrijedne 25 milijuna kuna, HEP je instalirao 28 DWDM uređaja na teritoriju cijele Hrvatske koji će omogućiti prijenos podataka maksimalnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, čime je kapacitet sustava povećan s 80 gigabita na osam terabita. Brzina je povećana sto puta, a uz dogradnju dodatnih uređaja može se ubrzati čak 150 puta. Osim što će nova mreža poslužiti HEP-u da efikasnije upravlja svojim sustavima, u poslovodstvu HEP-a očekuju da će mrežu koristiti tijela državne uprave, akademska zajednica, telekom i mobilni operateri, zdravstvo i prosvjeta, gospodarski subjekti i lokalne zajednice. DWDM mreža može pružati usluge širokopojasnog interneta, telefonije, prijenosa za HD video konferencije, međunarodnog tranzita podataka, povezivanja centara podataka i FTTH-a (Fiber To The Home - optička mreža do svake kuće). 

Nova mreža je rezultat višegodišnjeg HEP-ova razvijanja optičke infrastrukture, koja Hrvatsku uvrštava među rijetke države u Europi s tako modernom infrastrukturom i osigurava joj nacionalni suverenitet i na tom području, ustvrdio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević. Sljedeći korak bit će omogućavanje uvođenja optičke mreže u svako domaćinstvo i razvoj pametnih mreža i brojila, daljinskog očitovanja i komunikacije sa svakim HEP-ovim potrošačem, kako bi zajednički smanjivali i kontrolirali troškove električne energije, istaknuo je Koračević.

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić izrazio je zadovoljstvo što u vrijeme kada "bakrena žica" odlazi u povijest, a optički kablovi preuzimaju primat HEP prepoznaje mogućnosti korištenja vlastite mreže i dalekovode nadopunjuje s optikom. Time HEP prednjači u razvoju novih tehnologija, to je korak u budućnost koji će ubrzati razvoj HEP-a i svih korisnika njegovih usluga, ocjenjuje Leverić.

Koračević je također najavio da će HEP uskoro Vladi i hrvatskoj javnosti predstaviti program energetske neovisnosti Hrvatske, te potvrdio da HEP već duže vrijeme razgovara s tvrtkom Ivana Čermaka Crodux Energetika o plinskoj termoelektrani u Slavonskom Brodu, gdje bi sudjelovao u investiciji na razini "25 posto plus jedan", što bi mu omogućilo nadzornu funkciju. On smatra da pad hrvatskog kreditnog rejtinga neće negativno utjecati na HEP-ove obveznice i investicije jer se obveznice trenutno na sekundarnom tržištu prodaju po cijeni od 106 posto, što znači većoj od nominalne cijene, a investicije su pokrivene s poslovnim planom za 2013. i iduće godine. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox