HNB bankama plasirao 80 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) danas je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 80 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Na 22. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatila sve prispjele ponude. U srijedu, 1. lipnja, dospijeva 80 milijuna kuna, koje je HNB plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama središnja je banka započela krajem rujna prošle godine, dok je prošloga tjedna održala i drugu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije. Na toj je aukciji HNB bankama plasirala ukupno 146,5 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto i datum reotkupa za četiri godine, u svibnju 2020.

Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka, a procjenjuje se da bi to bilo približno jednako spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

 

 

 

 

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox