HNB: Nismo dirali novac investitora iz Credo banke

Hrvatska narodna banka, s obzirom na iznesena stajališta pojedinih institucija preko medija, ističe da se provedena naplata od strane HNB-a na računu Credo banke d.d. u prisilnoj likvidaciji nikako ne može tumačiti na način da su time utrošena sredstva kojima bi se isplatila novčana sredstva ulagača koja se vode na posebnim računima brokera.

Navodi se to u opširnom priopćenju sa objašnjenjima stručne službe HNB-a zakonske utemeljenosti obavljenih isplata vezano za napise i upite medija o tome je li Hrvatska narodna banka isplatom mjenica kao i osnova za plaćanje (zadužnica) na teret računa Credo banke u prisilnoj likvidaciji utrošila sredstva na računu koja bi inače bila iskorištena za isplatu novčanih sredstava ulagača koja se vode na posebnim računima brokera u toj banci.

S obzirom da je Credo banka društvo u prisilnoj likvidaciji te da nad tim društvom nije otvoren stečajni postupak, likvidator je dužan okončati poslove te banke koji su u tijeku, naplatiti tražbine, unovčiti imovinu društva i podmiriti vjerovnike.

Niti jednim zakonom nije propisano da bi društvo ili kreditna institucija u likvidaciji morali prestati ispunjavati svoje obveze. Štoviše, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima izričito propisuje da Financijska agencija prestaje s izvršavanjem evidentiranih nenamirenih osnova za plaćanje tek po zaprimanju rješenja o otvaranju stečajnog postupka, što znači da se u uvjetima provedbe postupka likvidacije nad društvom osnove za plaćanja izvršavaju u skladu s navedenim zakonom, navode iz HNB-a. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Pixsell

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox