HNB oslobađa 700 mil. eura za spas kreditnog rejtinga

U borbi da se održi trenutni kreditni rejting Hrvatske, a da gospodarstvo ne krene prema Grčkom scenariju guverner Željko Rohatinski, ministar financija Slavko Linić i najmoćniji bankari u državi- Franjo Luković iz Zabe, Božo Prka iz PBZ-a, Petar Radaković iz Erste&Steiermärkische banke i Zdenko Adrović iz RBA, dogovorili su plan vrijedan oko 1,7 milijardi eura, piše poslovni.hr

Spas kreditnog rejtinga prioritet je za Hrvatsku i na tome svi rade. Tako je postignut dogovor u kojem bi ministar Linić imao okvirnu računicu financiranja za izradu proračuna što bi trebalo umiriti rejting agencije i strane kreditore da država može podmiriti svoje obveze. Novac je podijeljen na način da će dražava najveći dio od oko milijardu eura potražiti na stranim tržištima dok će se kod domaćih bankara zadužiti za preostalih 700 milijuna eura. Kako je za takav potez potrebna pomoć monetarne politike pa će HNB bankama smanjiti minimalno potrebna devizna potraživanja i time osloboditi novac nužan za financiranje države.

S ovakvim dogovorom sa tri strane dobit će se najviše jer država će svoje financijske apetite maksimalno zadovoljiti na inozemnom tržištu za što je ključno zadržavanje rejtinga zbog cijene i dostupnosti kapitala. Tako bi se moglo izbjeći zaduživanje države kod kuće što bi stvaralo pritisak na domaće tržišta, tečaj i devizne rezerve.

To je važno jer upravo je visina deviznih pričuva bila ključna kritika Međunarodnog monetarnog fonda prilikom posjeta Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci. Zaključili su da su rezerve preniske da bi se njima uspješno branio tečaj. Ovo nije prva intervencija HNB-a jer samo u siječnju ove godine HNB je intervenirao u dva navrata potrošivši 327 milijuna eura rezervi te odaslao poruku da neće dozvoliti daljnje pritiske na njihovo ispuhivanje. Ubrzo potom za sljedeću obranu kune središnja banka posegnula je za dizanjem obvezne pričuve bankama. (HT)

 

Izvor: www.poslovni.hr
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox