HNB pere ruke: Apsurdno nas je kriviti za Credo banku

Hrvatska narodna banka odbacila je "proizvoljne interpretacije zbivanja i neutemeljene prozivke središnje banke" u slučaju splitske Credo banke te je na svojim web stranicama objavila i rješenje o oduzimanju odobrenja za rad Credo banci, kao i objašnjenja zakonskih i podzakonskih propisa na kojima su bile utemeljene odluke HNB-a.

Iz središnje banke pritom napominju kako se HNB u slučaju Credo banke, nakon što je toj banci oduzeto odobrenje za rad, suzdržavao u najvećoj mogućoj mjeri od javnih istupanja i medijskih polemika, smatrajući da one mogu više štetiti nego koristiti općem interesu, uključujući očuvanje stabilnosti bankovnog sustava te da daljnje bavljenje ovim slučajem treba prepustiti za to nadležnim državnim institucijama.

Skretanje pažnje 

Pritom se, po ocjeni HNB-a, pozornost javnosti nastoji skrenuti s ključnih problema u koje je zapala Credo banka postupanjem njene uprave i nadzornog odbora, oprečnim važećoj zakonskoj regulativi i načelima zdravog bankovnog poslovanja.

Podsjećaju da je HNB mjesecima prije oduzimanja odobrenja za rad, svojim upozorenjima i mjerama zahtijevao od nadležnih tijela Credo banke da poslovanje usklade s važećom regulativom i banku osposobe za stabilno daljnje poslovanje. U okviru toga obavljan je i izravni nadzor stručnih službi HNB-a u banci, tijekom kojeg se došlo i do bitnih saznanja o netočnostima u izvještavanju središnje banke, uključujući neiskazivanje povezanih osoba koje su istovremeno korisnici prekomjernih kredita i vlasnici banke.

Obmanjivanje javnosti

O tim nastojanjima središnje banke da se Credo banka održi i stabilizira javnost, iz razumljivih razloga, nije obavještavana, naglašavaju iz HNB-a. Budući da željenog učinka nije bilo i da štetne posljedice ne bi bile još gore, HNB-u, kako navode, nije preostalo drugo nego da, u skladu sa svojim ovlastima, Credo banci oduzme odobrenje za rad i to javno priopći.

Apsurdno je da se krivica za takav ishod i za sveukupne posljedice neadekvatnog bankovnog poslovanja pokušava prebaciti na HNB - ignoriranjem i zamagljivanjem stvarnih razloga za oduzimanje odobrenja za rad Credo banci, zamjenom uzroka i posljedica, te neistinitim prikazivanjem nadležnosti, obveza i procedura, kako u dotadašnjem poslovanju tako i u zbivanjima neposredno nakon oduzimanja odobrenja za rad Credo banci, ističu iz HNB-a. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox